24 maart 2020 om 13:00
2 minuten lezen

Handchirurgen vrezen toename handletsel door klussen in quarantaine

De Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) waarschuwt voor een mogelijke toename van het aantal handletsels in deze kritieke periode en roept op om extra voorzichtig te zijn met klussen. De mogelijke toename van handletsels is wegens het coronavirus heel moeilijk op te vangen in de Nederlandse ziekenhuizen. De vereniging verwacht een toename doordat het mooie weer, het thuiswerken en de bouwmarkten die nog open zijn, veel mensen ertoe zetten om te gaan klussen in quarantaine. Dit meldt de NVvH.

Vanaf het vroege voorjaar tot in de nazomer wordt er doorgaans veel geklust in en om het huis. Een logisch gevolg hiervan is een toename van het aantal patiënten met handletsels op de afdeling Spoedeisende Hulp in Nederland in deze periode.

Gevolgen handletsel niet onderschatten

Vooruitlopend op het klusseizoen van 2020 waarschuwt de NVvH voor een onderschatting van de ernst en gevolgen van handletsel. Naast de nadelige en vaak blijvende persoonlijke gevolgen voor de patiënt heeft het in deze bijzondere tijd ook maatschappelijke gevolgen.
 
De behandeling van handletsel legt extra druk op de capaciteit van ons zorgstelstel dat zoveel mogelijk wordt vrijgemaakt voor de behandeling van patiënten met Covid-19. Ook het lange en intensieve natraject bij een handtherapeut, dat bij deze letsels nodig is voor een goed functioneel herstel, wordt in deze tijd bemoeilijkt door de beschermende maatregelen die nu genomen zijn om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 

Druk op zorgstelsel door coronavirus

Mick Kreulen, voorzitter van NVvH, licht de situatie toe: “Handletsels, zoals breuken, snij- en zaagverwondingen met pees- en zenuwletsels tot en met amputaties vereisen een specialistische expertise om het herstel en de nazorg van de hand intensief te kunnen begeleiden. In deze tijd waarbij enerzijds de druk op ons zorgstelstel zeer groot is, en anderzijds een thuisquarantaine uitnodigt tot klussen kan het in voorkomende gevallen heel moeilijk worden om de optimale zorg voor een handletsel te bieden.” 
 

Handletsel door thuisklussen 

De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de toename van (vaak ernstige) handletsels. In de lente en zomer van 2014 werden circa 300 patiënten met een handletsel door thuisklussen geregistreerd. Bij een groot deel van alle gevallen zorgde het ongeluk voor een blijvende functiebeperking. “Handletsel kan leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid of zelfs blijvende invaliditeit. Onervarenheid en onhandigheid met gereedschap, onvoldoende voorbereiding, haast en onoplettendheid blijken de voornaamste oorzaken”, aldus Kreulen 
 

Oproep om voorzichtig te zijn met klussen

Klussen is een mooie en creatieve tijdsbesteding in tijden van thuiswerken en afstand houden. Kreulen roept op: “Wees voorzichtig. Bereid u goed voor, neem alle veiligheidsvoorschriften zorgvuldig in acht, draag veiligheidskleding en een veiligheidsbril, gebruik alleen goed functionerend gereedschap waar u ervaring mee hebt en neem de tijd. Mocht er toch handletsel optreden, dan zijn er uiteraard gespecialiseerde plastisch chirurgen, traumachirurgen, orthopaedisch chirurgen en handtherapeuten in Nederland om u te helpen.” 
 
Door: Nationale Zorggids
 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Dossier Corona

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15