Gezondheidsfondsen waarschuwen voor gezondheidsramp in Nederland
Tweeëntwintig gezondheidsfondsen waarschuwen in een manifest voor een gezondheidsramp, als gezondheid niet het uitgangspunt wordt van al het overheidsbeleid. Nederlanders zijn vaker dan voorheen chronisch ziek en leven korter in goede gezondheid. Slechts 60 procent van de jongeren krijgt genoeg beweging. Dit meldt NOS.
Mensen met een kleinere portemonnee leven gemiddeld 8 jaar korter en zelfs 24 jaar korter in goede gezondheid dan mensen met hogere inkomens. De reden: mensen betalen minder voor een ongezonde leefstijl dan voor een gezonde. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spelen vier industrieën hierin een belangrijke rol: die van tabak, alcohol, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen. Met de introductie van vapes, neemt het aantal rokers in Nederland weer toe en ongezond eten is verslavend gemaakt, legt hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau uit.
Gezondheidstop
Verandert er niets, dan stevent Nederland af op een gezondheidsramp, waarschuwen onder meer het Diabetes Fonds, de Hersenstichting en KWF Kankerbestrijding. Dit kan ook een impact hebben op de Nederlandse welvaart, omdat ziektes geld kosten en personeelstekorten vergroten. De 22 gezondheidsfondsen willen een ‘gezondheidstop’ organiseren dit jaar, waar overheid, bedrijfsleven, wetenschap en de zorg samenkomen om concrete afspraken te maken die de gezondheid van Nederlanders verbeteren.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky