Geschikte opvang gezocht voor vrouw die medewerkers ziekenhuis bedreigde
17 juli 2024 om 13:19
2 minuten lezen

Geschikte opvang gezocht voor vrouw die medewerkers ziekenhuis bedreigde

Een 27-jarige vrouw (S.) zorgde in oktober vorig jaar voor grote onrust in het Meaner Medisch Centrum (Meander MC) in Amersfoort. In de ziekenhuisapotheek dreigde ze met schieten als ze niet een lijst aan medicijnen zou krijgen. Ook zei de vrouw “misschien” een bom te hebben geplaatst. Uiteindelijk vinden agenten niet meer dan een balletjespistool. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Omdat Fouad L. een maand voor haar bedreigingen een arts doodschoot in het Rotterdamse Erasmus MC, zijn medewerkers van het Meander MC in hoge staat van alertheid en stellen ze de politie stiekem op de hoogte van de situatie. Tientallen agenten komen naar het Amersfoortse ziekenhuis, arresteren de vrouw en fouilleren haar. Maar het enige wat ze vinden is een balletjespistool dat ervoor door kon gaan als een echt pistool. Agenten krijgen van haar te horen dat ze “misschien wel een bom” heeft geplaatst, maar ook die vinden ze niet.

Terugval drugsgebruik

S. stond deze week niet alleen terecht voor deze dreigementen, maar ook voor het bedreigen van een medewerker van Zon en Schild met een mes, het bespugen van een andere medewerker en het mishandelen van haar vader. Duidelijk is wel dat de vrouw kampt met ernstige drugsproblematiek en andere psychiatrische klachten. Ze geeft al de beschuldigingen toe. “Ik was die dag niet mezelf, ik had die dag ervoor te veel medicatie ingenomen.” Ze verblijft momenteel vrijwillig in een beveiligde kliniek, maar moet daar weg vanwege drugsgebruik. Waar ze nu naartoe moet, weten de officier van justitie van het OM en haar advocaat eigenlijk ook niet. De vrees is dat ze in vrijheid een gevaar voor zichzelf en anderen zal vormen. Daarom willen ze haar ook niet alleen naar huis laten gaan.

Schorsing voorarrest opheffen

De rechtbank begrijpt het dilemma, maar vindt tegelijkertijd dat ze ondanks haar verminderde toerekeningsvatbaarheid gestraft moet worden voor haar daden. Uiteindelijk komen de rechter, officier van justitie en haar advocaat eruit: de schorsing van haar voorarrest wordt opgeheven, zodat ze bij oplegging van een gevangenisstraf haar 10 dagen kan uitzitten in de cel. In de tussentijd gaat men op zoek naar een passende opvanglocatie voor de vrouw. Ook legt de rechter haar een verplicht behandeltraject op.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • GGZ

    Volwassen patiënten kunnen voorlopig niet terecht bij genderpoli Amsterdam UMC

    Gisteren om 13:11
    • GGZ

    IGJ onderzoekt incident waarbij Fivoorpatiënt vrouw doodde

    Gisteren om 08:36