Geavanceerde microscopie om het leven te begrijpen en ziekten te bestrijden
24 februari 2023 om 13:10
< 1 min lezen

Geavanceerde microscopie om het leven te begrijpen en ziekten te bestrijden

Microscopisch onderzoek wordt steeds geavanceerder en biedt groeiende inzichten in de bouwstenen van het leven. Het nieuwe Nederlandse consortium NL-BI ontving deze week subsidie, 25 miljoen vanuit de Nationale Roadmap en 10 miljoen vanuit NWO, om nieuwe technieken en toepassingen voor de microscopie ontwikkelen en integreren. Dit betekent dat ook in Maastricht met hulp van microscopie revolutionaire doorbraken gerealiseerd kunnen worden bij het voorkomen of genezen van levensbedreigende ziektes. Dat meldt Maastricht University. 

Geavanceerde microscopie om het leven te begrijpen en ziekten te bestrijden: dat is het doel van het nieuwe NL-BioImaging netwerk dat state-of-the-art microscopietechnologieën en -diensten gaat ontwikkelen en integreren. Onderzoekers van alle Nederlandse universiteiten en medische centra, waaronder de Universiteit Maastricht en het Maastricht Universitair Medisch Centrum, bundelen hun krachten om innovatie op dit gebied te optimaliseren. “De huidige uitdagingen kunnen niet door één instelling alleen worden overwonnen” zegt coördinator professor Eric Reits van het Amsterdam UMC. “NL-BioImaging (NL-BI) wil deze uitdagingen overwinnen door gezamenlijk technologiekloven te overbruggen en toegang te bieden tot geavanceerde functionele beeldvorming in complexe systemen op alle schaalniveaus.”

Intravitale microscopie

De Universiteit Maastricht, vertegenwoordigd door prof. Marc van Zandvoort als co-voorzitter van een van de 7 Nodes, “Intravital Imaging”, kreeg 1,6 miljoen euro toegekend voor zowel een intravitale Coherent Anti-Stokes Raman Multiphoton Microscope (CARS-MP) als een CARS-MP Endoscope. Daarnaast kan voor een periode van 4 jaar personele capaciteit worden ingehuurd voor het initialiseren van de endoscoop in zowel universitair als medisch onderzoek. “Met deze financiering kunnen we ultramoderne microscopische systemen verwerven om structureel, functioneel en metabolisch beeld te brengen diep in weefsel, gaande van cellen tot menselijke weefsels en, in de toekomt, in patiënten met behulp van endosocopie. Deze combinatie van investeringen zou zonder deze subsidie niet mogelijk zijn geweest.” De intravitale microscoop zal worden geïntegreerd in het Microscopy CORE Lab (MCL), zijnde het UM onderzoeksplatform voor Advanced Light Microscopy en Electron Microscopy onder de wetenschappelijke en technologische ondersteuning van Kèvin Knoops en Carmen López-Iglesias.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    Vandaag om 13:09
    • Ziekenhuizen

    Bètablokker propranolol vermindert stressgerelateerd trillen bij parkinson

    Vandaag om 12:30