‘Gamechanger’ Veoza tegen opvliegers tijdens overgang heeft ernstige bijwerking
Vrouwen die tijdens de overgang het Medicijn Veoza gebruiken tegen matige tot ernstige opvliegers, kunnen hier flinke leverschade aan overhouden. Er zijn ernstige gevallen gemeld van verhoogde leverwaardes die wijzen op leverschade. Artsen krijgen het advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen om de leverfunctie goed in de gaten te houden met tests. Inmiddels is de bijsluiter van Veoza aangepast. Dit meldt het CBG.
In het voorjaar van 2024 is Veoza op de Nederlandse markt verschenen als hormoonvrij medicijn dat ‘gamechanger’ had moeten zijn. En hoewel het middel een uitkomst is voor vrouwen met of na borstkanker in de overgang die geen hormonen mogen slikken, is er helaas een ernstige bijwerking ontdekt: leverschade.
Leverfuncties testen
Het advies aan zorgverleners luidt om voor het starten met de behandeling met Veoza de leverfunctie te testen en hier niet mee te starten als de serumwaarden voor alanine-aminotransferase (ALAT) of aspartaat-aminotransferase (ASAT) of het totaal bilirubine te hoog zijn. Leverfuncties moeten ook maandelijks worden getest tijdens de eerste drie maanden van de behandeling. Daarna is monitoring op basis van een klinisch oordeel noodzakelijk. Als er symptomen zijn van leverschade, dient ook op de leverfunctie getest te worden. Zijn er verontrustende waardes, dan moeten artsen de behandeling staken en deze in de gaten houden totdat ze weer normaal zijn. Veoza zou niet voorgeschreven moeten worden aan vrouw met een verhoogd risico op leverklachten.
Medische hulp bij klachten
Vrouwen die Veoza gebruiken en klachten hebben als vermoeidheid, gele verkleuring van de huid, donkere urine, bleke ontlasting, misselijkheid, overgeven, een verminderde eetlust, jeuk of buikpijn, doen er goed aan om direct medische hulp te zoeken. Deze symptomen wijzen mogelijk op leverschade.