GA Goed!-studie UMCG onderzoekt behalen van persoonlijke doelen
Ieder jaar rond de jaarwisseling zijn mensen weer volop bezig met het stellen van doelen: ze willen meer sporten, beter eten, niet meer roken of vroeger naar bed. Doelen op papier zetten is altijd makkelijker dan ze daadwerkelijk uitvoeren. Daarom gaat het UMCG binnen de GA Goed!-studie onderzoeken hoe mensen met motivatieproblemen het beste aangemoedigd kunnen worden in hun dagelijkse bezigheden. Dit meldt het UMCG.
Gebrek aan motivatie is een belangrijke reden voor veel mensen om iets niet te doen. De GA Goed!-studie richt zich op drie trainingen die mensen helpen actiever te worden en hun persoonlijke doelen helpen halen. In alle trainingen ligt de nadruk op het beginnen van een activiteit als koken, leren of naar de sportschool gaan, zónder te wachten op motivatie die misschien helemaal niet komt. Het ondernemen van activiteiten leidt daadwerkelijk tot meer tevredenheid en dus tot meer motivatie. Maar hoe spreek je de motivatie om te starten het beste aan? Dat is tot nu toe niet bekend. Daarom gaat het UMCG de drie trainingen vergelijken om te bepalen welke strategie het meest effectief is. Mensen die moeite hebben met het starten van activiteiten worden hierbij betrokken.
Analyseren en voorstellen van activiteit
Deelnemers doen mee aan een willekeurige training. De eerste training geeft uitleg over motivatie en activiteit, brengt dagelijkse activiteiten in kaart en stelt samen met de deelnemers een weekplanning op. Training twee analyseert de activiteiten ook nog eens en maakt daarna een planning. De derde training leert deelnemers zich voor te stellen dat ze de activiteiten uitvoeren. Onderzoekers van het UMCG stellen vast of het een verschil maakt dat de activiteiten worden geanalyseerd of voorgesteld, of dat alleen plannen effectief genoeg is.
Twee weken
Het UMCG zoekt deelnemers die bereid zijn om ongeveer twee weken mee te doen aan het onderzoek. Vooraf moeten ze een geschiktheidsonderzoek ondergaan. Zijn ze inderdaad geschikt, dan moeten ze bij een 2 uur durende startmeting aanwezig zijn en bij één van de drie trainingen. Deelnemers moeten twee keer naar het Cognitive Neuroscience Center Groningen kunnen komen. Een training duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. Vergoeding is een VVV-bon van maximaal 30 euro. Iedereen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar zonder ernstige psychische of neurologische klachten of gebruik van antidepressiva of antipsychotica kan zich hiervoor aanmelden via gagoedstudie@umcg.nl of https://gagoedstudie.wordpress.com.