31 maart 2025 om 13:05
< 1 min lezen

Expert waarschuwt: zomertijd even schadelijk als dagelijks fastfood eten

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Afgelopen weekend was het weer zover: de klok is een uur vooruit gegaan. Leuk voor de lange zomeravonden, maar minder fijn voor je slaap en energieniveau. Volgens neuroloog en slaapexpert Inge Declercq is de omschakeling net zo slecht als dagelijks fastfood eten. Het verstoort je bioritme, veroorzaakt slaaptekort en werkt allerlei gezondheidsproblemen in de hand. Dit meldt Libelle.

Veel mensen onderschatten de impact van zomertijd. Gemiddeld verliezen we veertig minuten slaap per nacht en dat kan een week duren. Het lichaam ervaart eigenlijk een soort mini-jetlag, zegt Declercq. De nacht is een resetmoment voor je brein. “Toxische stoffen worden verwijderd en neuronen krijgen een ‘update’.” Het resultaat? Meer moeheid, concentratieproblemen en zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en dementie. Dit komt doordat mensen meer koffie of andere cafeïnehoudende drankjes gaan drinken.

Voor kortslapers zal de tijdsverandering een ander verhaal zijn. Wie ’s nachts zes tot zeven uur slaapt, kan ’s weekends daadwerkelijk slaap inhalen.

Discussie afschaffen zomertijd

Al jaren is er discussie over het afschaffen van de zomertijd. In 2018 sprak 84 procent van de Europeanen zich uit tegen het halfjaarlijkse tijdsverzetten. Een wetsvoorstel ligt al klaar, maar de EU-landen kunnen het niet eens worden over de invoering. Tot die tijd blijft de klok gewoon twee keer per jaar verspringen.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen

Aankomende evenementen

07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht
19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe