Ethefon: hoe schadelijk is dit landbouwgif voor de gezondheid?
5 november 2024 om 11:25
2 minuten lezen

Ethefon: hoe schadelijk is dit landbouwgif voor de gezondheid?

Wat is ethefon?

Ethefon is een synthetische stof, ook wel een pesticide of landbouwgif, die in de land- en tuinbouw veel wordt gebruikt om het rijpingsproces van vruchten zoals druiven, tomaten en andere planten te versnellen. Het middel werkt door ethyleengas vrij te geven zodra het in de plant of vrucht wordt opgenomen. Ethyleengas is een natuurlijk plantenhormoon dat rijping bevordert, wat handig kan zijn om de oogst te uniformeren en het tijdstip van rijping beter te plannen. Door de toepassing van ethefon zijn vruchten sneller rijp, krijgen ze een helderdere kleur en zijn ze sneller klaar voor de verkoop

Gezondheidsrisico’s van ethefon

Hoewel ethefon in beperkte hoeveelheden wordt toegestaan in de landbouw, kan overmatig gebruik gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij de verwerking in voedsel kan ethefon bij hoge concentraties mogelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid. Ethefon staat erom bekend dat het irritaties kan veroorzaken aan de huid, ogen en luchtwegen bij directe blootstelling. Daarnaast kunnen te hoge concentraties leiden tot misselijkheid, buikkrampen, diarree en duizeligheid. 

Te hoog ethefon-gehalte in rode druiven van Albert Heijn

Het nieuws over het hoge ethefon-gehalte in de pitloze rode druiven van Albert Heijn heeft geleid tot onrust. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de maximale residulimieten (MRL’s) voor gewasbeschermingsmiddelen zoals ethefon. Een overschrijding van de norm betekent dat de producten een gezondheidsrisico kunnen vormen. In dit geval waren de ethefonwaarden zo hoog dat de druiven uit voorzorg uit de schappen zijn gehaald.

Moet je je nu echt zorgen maken als je een paar druiven uit een teruggeroepen bakje hebt gegeten? Nee, zegt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Iemand die en paar pitloze rode druiven van de AH heeft gegeten hoeft zich niet druk te maken om de gevolgen. Mocht je desondanks bovengenoemde klachten krijgen, of last hebben van speekselvorming of tranenvloed, een vollere blaas of verminderde eetlust? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Groenten en fruit goed wassen

Het is altijd lastig om te weten welke middelen er zijn gebruikt om het voedsel dat je koopt zo mooi en rijp in de supermarkt te krijgen. Toch zijn er manieren om risico’s te minimaliseren. Het goed wassen van groenten en fruit kan helpen om eventuele chemische resten te verminderen. Daarnaast kiezen sommige consumenten voor biologische producten, waar minder gewasbeschermingsmiddelen op worden gebruikt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    ‘Strijd tegen overgewicht aangaan door groente en fruit btw-vrij te maken’

    Vandaag om 14:18
  • volksgezondheid 2050
    • Ziekenhuizen

    Zo ziet onze volksgezondheid er in 2050 uit

    Vandaag om 09:11