Erasmus MC leidt onderzoek orgaanhandel
Volgens het ziekenhuis zijn er door de grote vraag naar organen steeds meer aanwijzingen voor zogeheten orgaantoerisme. Patiënten reizen dan naar het buitenland voor transplantatie van een gekocht orgaan. Donoren worden vaak gedwongen organen af te staan. Er is echter maar weinig over bekend hoe vaak dit voorkomt en hoe criminele organisaties, artsen en andere betrokkenen te werk gaan.
Aan het onderzoek, waarvoor het ziekenhuis het initiatief nam, werken ook instituten uit Roemenië, Zweden, Bulgarije en Spanje mee. Ook onder meer de Europese politiedienst Europol, de Organisatie tegen Drugs en Misdaad van de VN en Eurotransplant, een organisatie die de toekenning van organen regelt, zijn betrokken bij het onderzoeksproject.
Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en gaat drie jaar duren. De conclusies worden gedeeld met internationale opsporingsinstanties, transplantatiedeskundigen, maar ook met mensenrechtenorganisaties die mensen meer bewust moeten maken van deze vorm van criminaliteit.
Op een internationale conferentie die in 2014 wordt gehouden komen alle betrokken instanties bij elkaar om de kennis te delen en te verspreiden. Dan moeten ook samenwerkingsverbanden worden gesmeed zodat mensenhandel met orgaanverwijdering als doel beter kan worden bestreden.