3 november 2015 om 13:31
< 1 min lezen

Eerste buikwandtransplantatie in Nederland

In Nederland is voor het eerst tegelijkertijd een dunne darm met een buikwand getransplanteerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dit is de eerste buikwandtransplantatie die ooit in Nederland is uitgevoerd, zo schrijft de NOS.

Dunnedarmtransplantaties worden sinds 2011  uitgevoerd in Nederland. Dergelijke operaties vinden vaak plaats bij mensen met een ernstige darmziekte. De reden dat nu ook tegelijkertijd een buikwandtransplantatie uitgevoerd is, is dat hierdoor de buik beter sluit na de dunnedarmtransplantatie. Beide lichaamsdelen komen van dezelfde donor en zijn getransplanteerd bij een patiënte met de ziekte van Crohn.
 
Dergelijke operaties zijn niet zonder risico. Er bestaat een grote kans dat het lichaam de dunne darm afstoot. Maar vanwege de vaak sterk verminderde kwaliteit van leven door een darmziekte, zoals de ziekte van Crohn, kan een patiënt ervoor kiezen om zo’n operatie te ondergaan. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het darmkanaal.
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39