11 april 2025 om 09:49
< 1 min lezen

Dure geneesmiddelen blijven in Nederland lang duur

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Nieuwe medicijnen blijven te lang te duur. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet de concurrentie pas na jaren komen, waardoor de samenleving blijft opdraaien voor de kosten. Dit meldt de NZa.

Fabrikanten krijgen een monopolie via patenten, maar niemand checkt hoe lang ze nodig hebben om hun investering terug te verdienen. Volgens de geneesmiddelensector is dat zo’n acht jaar. In werkelijkheid duurt het bij sommige medicijnen 14 tot 18 jaar voordat er concurrentie komt. Zolang er geen andere aanbieders zijn, blijft de prijs kunstmatig hoog.

Grip op kosten

Zodra het patent vervalt, keldert de prijs. Soms daalt die met 80 tot zelfs 99 procent. De NZa noemt het voorbeeld van lenalidomide, een kankermedicijn. In 2020 betaalde Nederland hier nog 148 miljoen euro voor. Twee jaar later, na het verlopen van het patent, daalden de kosten naar slechts 2 miljoen.

De NZa analyseerde zes andere dure medicijnen en keek naar de declaraties van ziekenhuizen. Wat fabrikanten precies verdienen blijft onduidelijk, want die cijfers zijn geheim. Om grip te krijgen op de uitgaven werken de NZa, Zorginstituut Nederland en Autoriteit Consument en Markt aan een plan. Samen zoeken ze naar een maatschappelijk verantwoorde prijsstrategie. In de zomer van 2025 komt hierover advies.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland