Donororganen langer te bewaren en herstellen met nieuwe techniek
Het Universitair Medisch Centrum in Groningen opent vandaag een orgaanperfusiekamer. Hierin kunnen donororganen langer worden bewaard zodat er meer tijd is voor een succesvolle transplantatie. Bovendien kunnen de organen worden aangesloten op een perfusiemachine om beschadigingen te herstellen. Door deze nieuwe techniek worden ook afgekeurde organen bruikbaar voor transplantatie, waardoor het aantal transplantaties naar verwachting omhoog zal gaan. Dat meldt het UMCG.
In het UMCG Transplantatiecentrum kunnen tegelijkertijd vier donororganen in vier perfusiemachines worden bewaard. In de machines worden de organen gedurende enkele uren voor de transplantatie voortdurend gespoeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. De organen kunnen daarbij ook worden verwarmd. Uit onderzoek is gebleken dat met deze methode de kwaliteit van organen als longen, lever en nieren beter in stand wordt gehouden en zelfs kan verbeteren.
Tot op heden worden donororganen na uitname gespoeld met een koude vloeistof en vervolgens op ijs bewaard, waardoor de stofwisseling van het orgaan praktisch stil komt te liggen. Hierdoor kunnen organen beschadigen, wat bij de ontvanger van het orgaan kan leiden tot problemen. Met machinale perfusie is de kans groot dat de organen het na transplantatie direct goed doen of minder aanpassingsproblemen geven.
© Nationale Zorggids