
Darmkanker treft steeds meer jonge mensen: leefstijl mogelijk boosdoener
Darmkanker rukt op onder jonge mensen. Twintigers, dertigers en veertigers krijgen steeds vaker deze diagnose. Artsen vrezen dat over vijf jaar één op de vijf patiënten jonger is dan 50 jaar. Een duidelijke oorzaak ontbreekt, maar onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) wijzen op een ongezondere leefstijl als mogelijke verklaring. Dit meldt Hart van Nederland.
Sinds begin 2024 heeft het AVL haar onderzoek naar darmkanker uitgebreid naar risicofactoren. Deskundigen vermoeden dat de consumptie van sterk bewerkte voeding en minder beweging een rol spelen. Overgewicht verhoogt het risico, maar niet alle patiënten kampen met obesitas. Sommigen zouden op papier helemaal niet ziek moeten worden.
Zware nasleep
De impact van darmkanker is groot. Bestraling en chemotherapie helpen veel patiënten, maar de nasleep is zwaar. Revalidatie duurt lang en kan blijvende klachten veroorzaken. Een (tijdelijke) stoma, dunne ontlasting en aanhoudende drang om naar de wc te gaan zijn veelvoorkomende gevolgen. Bij vrouwen kan bestraling zelfs de overgang vervroegen.
Symptomen darmkanker
Artsen pleiten voor meer bewustwording en vroege opsporing. De ziekte wordt vaak pas laat ontdekt, omdat jonge mensen bij klachten minder snel denken aan darmkanker. Klachten zoals bloed bij de ontlasting, vage buikpijn, onverklaarbaar gewichtsverlies en continue vermoeidheid verdienen daarom extra aandacht. De symptomen hoeven natuurlijk niet te wijzen op darmkanker en kunnen ook een andere oorzaak hebben, maar mensen met klachten die langer dan drie weken aanhouden doen er goed aan om naar hun huisarts te gaan.
Op de website van het MDL Fonds vind je de zeven alarmsignalen die kúnnen wijzen op darmkanker.