28 mei 2019 om 19:51
3 minuten lezen

Dag van de Vrouwelijke Hygiëne wil taboe op menstruatie doorbreken

Op de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne wordt aandacht besteed aan de noodzaak van een wereld waarin iedere vrouw of meisje in alle veiligheid en met volle waardigheid op een hygienische manier kan omgaan met haar menstruatie. De dag is in het leven geroepen om taboes te doorbreken en open te kunnen praten over menstrueren. Wat kunnen vrouwen doen voor een hygiënisch vulva? Waarom zit er nog zo’n taboe op menstrueren? En waar blijft de menstruatiecup? 

Het Belgische HLN haalde vandaag een onderzoek uit 2018 aan, waaruit duidelijk werd dat vaginale infecties onder vrouwen niet ongewoon zijn. Zeker driekwart van de vrouwen krijgt er in haar leven ten minste één keer mee te maken. Door een gezonde zonde leefstijl te hanteren, de vulva te wassen met lauw water, voorzichtig te zijn met geparfumeerde inlegkruis en vochtige doekjes kan de vulva schoon gehouden worden.

Onzeker over afscheiding

Veel meisjes (en vrouwen) zijn onzeker over de witte afscheiding. Maar deze afscheiding zorgt er juist voor dat de vagina schoon blijft en dat bacterie en kiemen zo goed als geen kans krijgen. Professor Verstraelens adviseert meiden en vrouwen bovendien om ‘s nachts zonder ondergoed te slapen óf in ondergoed van ademende stof. De skinny jeans, strings en andere strakke kledingitems zorgen voor veel zweet en talg bij de vulva.

Schaamte over menstrueren

Dat is voor de één natuurlijk makkelijker dan voor de ander. De meeste vrouwen laten nog steeds niet openlijk zien dat ze met een tampon of maandverband naar het toilet lopen. Slechts 25 procent voelt daarvoor minder schaamte. Maar in landen als België en Nederland hebben we het nog relatief makkelijk. Vrouwen in India mogen dagenlang geen voedsel aanraken en vroeger (soms nog steeds) werden ze verbannen naar een vies hutje om voor zichzelf te zorgen.

Angst voor doorlekken 

“Ik sprak in Kenia en Oeganda met meisjes die op een schooldag aan helemaal niets anders konden denken dan aan hoe ze moesten zorgen dat ze niet doorlekten. Op plaatsen waar maandverband te duur is en er gebrek aan schoon water of zeep, is dat bijna onmogelijk”, zegt Zweedse schrijfster Anna Dahlqvist in Trouw.

Menstuatie & seksualiteit 

Waar volgens haar deels het probleem ligt, is dat menstrueren wordt verbonden aan seksualiteit. Het onderwerp wordt namelijk meestal besproken tijdens de lessen seksualiteit. Maar vrouwen ervaren dit zelf anders en schamen  zich juist door dat verband. Dahlqvist vindt lessen over seksuele vorming ook vaak te laat. Sommige meisjes worden op hun negende al ongesteld, maar krijgen pas jaren later lessen erover.

Maandverband, tampons & menstruatiecups

En dan zijn er nog de middelen die vrouwen hebben om het bloeden op te vangen. Maandverband en tampons zijn de meestgebruikte producten, maar vaak wordt de menstruatiecup nog vergeten. Als het aan vier studentes ligt, krijgen alle menstruerende vrouwen in Nederland menstruatiecups vergoed. Ze hebben een petitie in het leven geroepen die ervoor moet zorgen dat de overheid de cups in het basispakket van de zorgverzekering opneemt. Waarom? Niet elke vrouw heeft genoeg geld om hulpmiddelen aan te schaffen. De cups bieden daarnaast gezondheidsvoordelen en zijn stukken minder slecht voor het milieu vanwege het herbruikbare karakter. Een losse cup kost misschien meer dan tampons en maandverband, maar is op de lange termijn flink goedkoper. Zo’n cup hoeft namelijk pas na vijf jaar vervangen te worden. 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Hoogte schadeclaim AH-klant met hepatitis A na eten blauwe bessen verschilt per persoon

    Vandaag om 12:22
    • Ziekenhuizen

    Onderzoek naar andere methodes om borstkanker bij dicht borstklierweefsel op te sporen

    Vandaag om 11:44