27 november 2017 om 13:56
< 1 min lezen

D66 en ChristenUnie willen betere aanpak medicijnresten in drinkwater

D66 en ChristenUnie willen ervoor zorgen dat medicijnresten in de toekomst niet meer in het water terechtkomen. Nu komt er ieder jaar nog 140.000 kilo aan medicijnoverblijfselen terecht in het water. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mens. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Nederland telt steeds meer ouderen. En meer ouderen staat meestal gelijk aan meer medicijngebruik. Men weet vaak niet wat er met de overgebleven medicijnen moet gebeuren, waardoor ze door de wc worden gespoeld. En hoewel er meer wordt uitgegeven waterzuiveringsinstallaties, heeft dat geen zin als er medicijnresten in het water zitten. Deze resten maken het namelijk moeilijker én duurder om ons drinkwater schoon te maken.

De politieke partijen D66 en ChristenUnie willen dat de gebruiker op zijn gedrag wordt aangesproken. Door de voorschrijvende artsen voor te lichten over de stoffen in medicijnen, kunnen zij bovendien op zoek naar een middel dat zo min mogelijk schade aanricht aan het milieu. Medicijnen die niet meer gebruikt worden, zouden gemakkelijk ingeleverd moeten worden bij de apotheek of in een winkel, zegt D66.

Zorginstellingen doen er wijs aan om filters te installeren. Een positief voorbeeld is ziekenhuis Reinier de Graaf waar een systeem het water zuivert, waardoor er geen medicijnresten meer in te vinden zijn. Maar nog altijd zijn ziekenhuis voor 20 tot 47 procent de boosdoener als het gaat om vervuild water door medicijnenresten.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    2 januari 2025 om 14:33