2 april 2025 om 09:15
< 1 min lezen

CPB: lagere zorgkosten niet gegarandeerd met preventiebeleid

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Nederlanders leven langer dan ooit, maar brengen steeds meer jaren door in minder goede gezondheid. Dit komt met name door het toenemende  aantal chronisch zieken. Preventie lijkt dé oplossing, maar uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de effecten ervan complexer zijn dan gedacht. Een succesvol preventiebeleid is namelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, omstandigheden en leefomgeving. Preventie zorgt er daarbij ook niet meteen voor dat de totale zorguitgaven dalen, terwijl dit vaak wel de gedachte erachter is. Dit meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Preventie kan helpen om ongezonde jaren te beperken en zorgkosten tijdelijk uit te stellen. Toch betekent een langer leven uiteindelijk vaak meer zorgkosten over de gehele levensloop. Gezondheidskeuzes hangen af van tijd, geld, genen en omgeving. Mensen kiezen vaak voor directe beloningen boven langetermijnvoordelen, wat preventie minder effectief maakt.

Externe invloeden

Ook speelt de omgeving een rol: de wijk waarin iemand woont, opleidingsniveau, werk en commerciële invloeden bepalen mede de gezondheid. De groei van ongezonde voedselopties maakt het bijvoorbeeld lastiger om gezonder te leven, aldus onderzoekers van het CPB.

Gezondheidsverschillen

Om de gezondheidsverschillen te verkleinen is in Nederland een preventiebeleid nodig. Een goed preventiebeleid vereist echter samenwerking tussen onder meer gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Maar uitdagingen zijn groot: curatieve zorg krijgt vaak prioriteit en preventieve maatregelen zijn lastig te financieren. Volgens het CPB is overheidsregie cruciaal om preventie écht effectief te maken.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen

Aankomende evenementen

07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht
19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe