26 maart 2025 om 09:24
2 minuten lezen

Complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten geconcentreerd

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Vanaf volgend jaar mogen 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog plaatsvinden in ziekenhuizen die hier veel ervaring mee hebben. Dit besluit volgt uit nieuwe volumenormen, afgesproken door zorgorganisaties, ziekenhuizen en patiëntenverenigingen. De ingrepen worden geconcentreerd om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dit meldt Zorginstituut Nederland namens de zorgpartijen van de Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie.

Volgens zorgexperts leidt meer ervaring tot betere uitkomsten. Patiënten krijgen hierdoor meer kans op succesvolle behandelingen en een betere kwaliteit van leven. Hoewel sommige mensen verder zullen moeten reizen voor complexe zorg, blijft de nazorg vaak dichtbij huis mogelijk.

Samenwerking in de regio

Ziekenhuizen gaan intensiever samenwerken. Minder complexe behandelingen blijven beschikbaar in de buurt, terwijl gespecialiseerde centra zich richten op ingewikkelde ingrepen. Zo blijft de zorg toegankelijk en wordt het tekort aan zorgpersoneel beter opgevangen. De afgesproken volumenormen gelden voor de behandeling van hoofd-halskanker, alvleesklierkanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker, nierkanker, aorta aneurysma en een procesnorm voor vernauwde halsslagader.

Patiëntenorganisaties positief

Patiëntenorganisaties steunen de maatregel. Anke Vervoord van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties benadrukt dat patiënten begrip tonen voor verdere reisafstanden als dat hun overlevingskansen vergroot. “Door de zorg in ziekenhuizen te concentreren, krijgt iedereen in Nederland de beste kansen op overleving en goede kwaliteit van leven. En dat is waar wij ons als patiëntenorganisaties al jaren voor inzetten.”

Toekomstbestendige zorg

De concentratie van zorg is een direct gevolg van afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het Zorginstituut Nederland begeleidde het proces, maar nam geen deel aan de besluitvorming. Volgens vicevoorzitter Selma Tromp van de Federatie Medisch Specialisten is samenwerking cruciaal:  “Door onze krachten te bundelen in zorgnetwerken, zorgen we ervoor dat patiënten ook in de toekomst toegang houden tot goede zorg. Tegelijkertijd benutten we schaars zorgpersoneel optimaal.”

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen

Aankomende evenementen

07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht
19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe