
Artsen moeten patiënten tekenencefalitis melden bij de GGD
Artsen die patiënten met tekenencefalitis met neurologische klachten zien, moeten dat melden bij de GGD. Teken dragen de ziekte over aan mensen, die hierdoor een hersen(vlies)ontsteking kunnen oplopen. Tekenencefalitis komt in Nederland nog niet vaak voor, maar in landen zoals Duitsland, Zweden en Oostenrijk in toenemende mate. De meldingsplicht is in het leven geroepen om een completer beeld te krijgen van het aantal mensen met TBE en om te achterhalen of Nederland risicogebieden kent. Dit meldt het RIVM.
Een virus die teken dragen, kan leiden tot tekenencefalitis (TBE) bij mensen. Zij lopen dit op door een tekenbeet. Meestal zal het virus voor weinig tot geen klachten zorgen, maar in zeldzame gevallen kan de ziekte leiden tot een hersen(vlies)ontsteking. En dat kan levensgevaarlijk zijn. Tussen de twee en vijf Nederlanders per jaar lopen het TBE-virus op.
GGD meldt bij RIVM
TBE kan desondanks een risico zijn voor de volksgezondheid en hierom is deze meldingsplichtig gemaakt. Artsen of laboratoria die een TBE-besmetting vaststellen, moeten hiervan een melding maken bij de GGD. De gezondheidsdienst geeft dit vervolgens door aan het RIVM, zodat dit de ziekteverspreiding kan monitoren.