7 november 2024 om 09:39
< 1 min lezen

Amsterdam UMC, Ambulance Amsterdam en KPN lanceren eerste Spoedzorg Connect-ambulance

Vandaag presenteren Amsterdam UMC, Ambulance Amsterdam en KPN Health de eerste Spoedzorg Connect-ambulance, een ambulance met een live videoverbinding met de Spoedeisende Hulp (SEH). Deze innovatieve technologie moet de samenwerking tussen het ambulanceteam en de SEH in levensbedreigende situaties verbeteren. Dit meldt Amsterdam UMC.

De Spoedzorg Connect-ambulance is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de drie partijen. Lotte Terwindt, cardio-anesthesioloog bij Amsterdam UMC en initiatiefnemer van Spoedzorg Connect, legt uit dat deze technologie een belangrijke stap is in het verbeteren van de acute zorgketen. Momenteel ontvangt het ziekenhuis pas bij aankomst van de ambulance een volledig beeld van de toestand van de patiënt. Met Spoedzorg Connect kunnen beide teams al onderweg samenwerken, wat de zorgketen aanzienlijk verbetert.

Snellere overdracht dankzij live video

Met de ingebouwde live videoverbinding kan het ambulanceteam de SEH al tijdens de rit een goed beeld geven van de toestand van de patiënt. Zo kunnen de zorgverleners in het ziekenhuis zich beter voorbereiden op de aankomst van de patiënt en sneller ingrijpen. Dit is vooral cruciaal bij veranderingen in de toestand van de patiënt onderweg. Ambulanceverpleegkundige Dave Bouman benadrukt het belang van deze technologie: acute zorgteams werken vaak onder hoge druk en moeten snel beslissingen nemen. Het delen van hetzelfde beeld en dezelfde informatie tijdens de rit kan levens redden.

Geavanceerde technologie in de ambulance

De Spoedzorg Connect-ambulance is uitgerust met drie discreet geplaatste camera’s en een communicatieplatform dat gebruik maakt van KPN’s 5G-netwerk. Het systeem voldoet aan strenge beveiligingseisen om de privacy en veiligheid van de patiëntgegevens te waarborgen.

Eerste uitrol begin 2025

De eerste Spoedzorg Connect-ambulances zullen begin 2025 in gebruik worden genomen door Ambulance Amsterdam-posten in Purmerend en Hoofddorp. Met de ervaringen uit deze pilot zal het systeem verder worden geoptimaliseerd. Bij positieve resultaten wordt een bredere, mogelijk landelijke, uitrol overwogen.

Beeld: Amsterdam UMC

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    Gisteren om 10:30
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    2 januari 2025 om 14:33