12 augustus 2013 om 11:56
< 1 min lezen
AMC gaat vaccin tegen tekenbeten onderzoeken
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) gaat met zes Europese partners onderzoek doen naar een vaccin tegen ziekten die door tekenbeten worden verspreid. Het internationale onderzoeksteam heeft een Europese subsidie van drie miljoen euro ontvangen voor het onderzoek. Dit meldt het AMC.
De ziekte van Lyme, teken-encefalitis (hersenontsteking) en humane babesiose (tekenkoorts) zijn ernstige aandoeningen die worden verspreid via de beet van een teek. De aandoeningen komen steeds vaker voor in Europa maar inenten is in de meeste gevallen nog niet mogelijk. Het Europese onderzoeksteam, dat onder leiding staat van internist-infectioloog Joppe Hovius van het AMC, wil één vaccin ontwikkelen dat al deze aandoeningen kan voorkomen.
Het team gaat onderzoeken hoe de teek bacteriën, virussen en parasieten overdraagt. Het is bekend dat bepaalde eiwitten in het speeksel van de teek hierin een cruciale rol spelen. De onderzoekers willen het specifieke eiwit vinden dat bij de overdracht van alle ziekteverwekkers betrokken is. Het vaccin zou dan tegen dat eiwit gericht moeten zijn.
Ook willen de onderzoekers achterhalen welke antistoffen mensen en dieren aanmaken die immuun zijn voor teken. Sommige diersoorten en waarschijnlijk ook mensen ontwikkelen een afweerreactie tegen teken, nadat ze verscheidene keren door een teek zijn gebeten. Teken kunnen dan nog wel bijten maar zich niet goed voeden bij de gastheer en zo ook geen ziekteverwekkers overdragen. Als de onderzoekers kunnen ontdekken om welke antistoffen het precies gaat en tegen welke tekeneiwitten die gericht zijn, kan het team een nieuw vaccin ontwikkelen. Het onderzoek gaat in december van start en zal vijf jaar gaan duren.
© Nationale Zorggids