40 procent van de patiënten niet tevreden met medicijnen die ze gebruiken
Zo’n 40 procent van de patiënten is niet blij met de medicijnen die ze voor hun aandoening moeten slikken, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Ondanks dat de helft van hen zou willen stoppen, overstappen op een ander medicijn of andere dosis, gaat 30 procent dat gesprek hierover niet aan met hun (huis)arts of apotheker. Dit meldt IVM.
Vooral bloeddruk- en cholesterolverlagers, antidepressiva en maagzuurremmers zijn lastige geneesmiddelen waar patiënten mee willen stoppen. Afgelopen jaar gebruikte 14 procent van de geneesmiddelengebruikers vijf of meer medicijnen. 2 procent gebruikte meer dan tien medicijnen chronisch, bijvoorbeeld na een hartinfarct.
Bijwerkingen
Patiënten willen stoppen met medicijnen vanwege de bijwerkingen. Een vaak genoemde andere reden is het gevoel te veel van het medicijn te moeten slikken. Soms twijfelen patiënten aan de effectiviteit ervan. Het merendeel bespreekt hun twijfels niet met hun arts of apotheek. Meestal is dit omdat ze denken toch niet te kunnen stoppen. Patiënten weten soms ook niet dat ze het gesprek hierover kunnen aangaan of durven het niet vanwege de hoge werkdruk in de zorg. Ruim 30 procent staat open voor een medicatiebeoordeling.
Dag van Verantwoord Medicijngebruik
Op de Dag van Verantwoord Medicijngebruik op 9 januari roept het IVM op om naast de medicatiebeoordeling ook een periodieke medicijncheck te doen. Dit heet ook wel het Alle Pillen Kloppen-gesprek (APK). Zo kunnen patiënten samen met hun arts of apotheker bepalen of medicijnen nog nodig zijn en of de dosering eventueel moet worden aangepast.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky