4 tips van de Hersenstichting om beter te slapen tijdens warme nachten
10 augustus 2022 om 08:00
2 minuten lezen

4 tips van de Hersenstichting om beter te slapen tijdens warme nachten

De komende dagen worden er tropische temperaturen verwacht in Nederland. Die zomerse temperaturen zorgen ook voor warme nachten, wat van invloed is op de nachtrust. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt), maar vooral om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is), aldus Koko Beers, neurobioloog bij de Hersenstichting. Dit meldt ANP Expert Support. 

Tijdens het slapen spoelen de hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd, aldus de neurobioloog.

Beter slapen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral met deze warme dagen. Beers’ tips aan mensen om hun slaap te verbeteren:

‘s Avonds trek? Houd het bij een lichte maaltijd.  Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft, warmer wordt en het moeilijker is om in slaap te vallen.

Vermijd cafeïne en alcohol, het liefst helemaal, maar in ieder geval de drie uren voor het slapen gaan. Je kunt pas later in slaap vallen en je slaapt korter en onrustiger. Ook alcohol zorgt ervoor dat je veel minder diep slaapt. Daardoor word je ‘s ochtends alsnog vermoeid wakker.

Beweeg voldoende en wees actief overdag. Maar sport niet intensief te laat op de avond. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen te actief zijn, en je te alert bent om te slapen. Een wandeling laat op de avond is altijd een goed idee.

Houd het koel. Je lichaamstemperatuur is niet 24 uur lang stabiel. In de avond moet de temperatuur dalen om slaperig te worden. Met dit warme weer kan je lichaam de hitte erg moeilijk kwijt. Het gevolg is dat je niet slaperig wordt. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel is. Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed. Plaats een ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    2 januari 2025 om 14:33