29 maart 2016 om 10:42
< 1 min lezen

15 knelpunten in kwaliteit diabeteszorg

De diabeteszorg kent vijftien knelpunten die de kwaliteit van de zorg negatief beïnvloeden. Met name de verhoging van de eigen bijdrage en het inkoopbeleid van zorgverzekeraars hebben invloed op de kwaliteit van de diabeteszorg. Dit blijkt uit de resultaten van de pakketscan diabeteszorg die Zorginstituut Nederland onlangs heeft gepresenteerd. Dit meldt Skipr.

Door het beleid van zorgverzekeraars en leveranciers moeten patiënten soms overstappen op goedkopere materialen waarvan de kwaliteit niet altijd duidelijk is. Daarnaast zijn er problemen met de vergoeding van de zorg. De specifieke vormen van zorg voor diabetici vallen vaak onder het eigen risico. Dit maakt de diabeteszorg erg duur. Ook is er veel onduidelijkheid over welke zorg nu wel of niet vergoed wordt.
 
Daarnaast laat de kwaliteit van de voetzorg voor diabetespatiënten ook te wensen over. Zo krijgen patiënten soms verkeerde adviezen, worden ze te laat doorverwezen of zijn hulpmiddelen zoals steunzolen en orthopedisch schoeisel niet goed aangemeten. Diabetes wordt vaak laat herkend door zorgverleners. Bij kinderen wordt de diagnose vaak  laat gesteld. Gerelateerde klachten zoals depressie, hartklachten, nierproblemen en neuropathie worden onvoldoende herkend en behandeld. 
 
Het Zorginstituut Nederland wil dat zorgverleners meer aandacht krijgen voor de leefstijl van diabetespatiënten. Voeding, afvallen en bewegen hebben een positieve invloed op het verloop van diabetes. Steeds meer zorgverleners onderkennen het belang van meer bewegen. 
  
Zorginstituut Nederland is het afgelopen jaar de dialoog aangegaan met diabetespatiënten, ouders/verzorgers hiervan, diabeteszorgverleners en zorgverzekeraars. Op Pakketscan.nl vergelijkt Zorginstituut Nederland drie aspecten van zorg met elkaar, namelijk gevraagde zorg, aangeboden zorg en verzekerde zorg. Hieruit kwamen 15 knelpunten voort en mogelijkheden voor verbetering.
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ouderenzorg

    Tientallen ouderen met dementie ernstig verwaarloosd in verpleeghuis van Cordaan

    24 december 2024 om 12:55
    • Ouderenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10