8 oktober 2024 om 13:51
2 minuten lezen

De tijd voor extra vitamine D is weer aangebroken

Met de herfst die is aangebroken en de ‘R’ weer in de maand, worden de dagen korter en kouder. Dit is het moment waarop veel mensen zich realiseren dat hun vitamine D-inname misschien te laag is. In de maanden waarin de zon minder fel schijnt, neemt de kans op een tekort aan deze belangrijke vitamine namelijk aanzienlijk toe. Vitamine D is van belang voor verschillende lichaamsfuncties, en in de herfst en winter wordt het steeds lastiger om hier genoeg van binnen te krijgen via blootstelling aan de zon. 

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die in verschillende vormen voorkomt. Het wordt vaak aangeduid als de “zonvitamine” omdat ons lichaam in staat is om het te produceren wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. De belangrijkste vormen zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt geproduceerd in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan ultraviolet B (UVB) zonlicht, terwijl vitamine D2 voornamelijk uit plantaardige voedingsmiddelen komt. 

Waarom hebben we vitamine D nodig?

Vitamine D is van belang voor je tanden en botten, dit komt doordat vitamine D ervoor zorgt dat je lichaam optimaal calcium kan opnemen. Vitamine D is daarom bijvoorbeeld ook erg belangrijk voor kinderen die nog in de groei zijn. Daarnaast ondersteunt vitamine D je immuunsysteem en heeft het een positieve werking op je spieren. De vitamine D supplementen van De Gezondheidslijn kunnen dan ook een goede aanvulling zijn naast je dagelijkse voeding.

Risicogroepen voor een tekort

Hoewel ons lichaam vitamine D kan aanmaken door blootstelling aan zonlicht, zijn er verschillende factoren die een tekort kunnen veroorzaken. Zo krijgen mensen die veel binnen zitten of op plaatsen wonen waar de zon minder fel schijnt, vaak te weinig UVB-straling om voldoende vitamine D aan te maken. Daarnaast hebben mensen met een donkere huid meer zonlicht nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine D te produceren als mensen met een lichtere huid.

Ook oudere volwassenen lopen een verhoogd risico, omdat het vermogen van de huid om vitamine D te produceren met de leeftijd afneemt. Andere risicogroepen zijn zwangere vrouwen, mensen met obesitas, en mensen die weinig vette vis of verrijkte voedingsmiddelen eten.

Waar zit vitamine D in?

Er zijn drie bronnen van vitamine D: zonlicht, voeding en supplementen. Zoals we eerder al vertelden, produceert de huid vitamine D wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit is de meest natuurlijke manier om vitamine D binnen te krijgen, maar dit is niet altijd genoeg, vooral niet in de wintermaanden waarin de zon minder vaak schijnt.

Voedingsbronnen van vitamine D zijn onder andere vette vis zoals zalm, makreel en haring, maar ook verrijkte producten zoals margarine, ontbijtgranen en sommige zuivelproducten. 

Bij een tekort aan vitamine D uit zonlicht en voeding, dat is meestal voornamelijk in de herfst- en wintermaanden, kun je dit aanvullen met een vitamine D supplement.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine D 10 microgram per dag, alleen mensen ouder dan 70 jaar hebben 20 microgram per dag nodig. 

Relevante artikelen

Alles van van onze klanten
    • Van onze klanten

    De impact van de verhoogde keuringsleeftijd op verkeersveiligheid en oudere bestuurders

    24 december 2024 om 08:00
    • Van onze klanten

    Dit zijn de grootste gezondheidsproblemen waar Nederlanders mee kampen

    19 december 2024 om 08:00