Bij een spijkermat krijgen we soms ten onrechte het idee dat de mat geheel bekleed met spijkers zou zijn. Spijkermatten die wij kennen en gebruiken bevatten zeer kleine drukpunten van meestal kunststof. Een spijkermat kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder ter bestrijding van rugpijn. Maar hoe werkt dat precies?
Spijkermat gebruiken bij rugpijn
Rugpijn is natuurlijk een brede verzamelnaam van allerhande rugklachten. Serieuze, hevige rugaandoeningen, zoals een hernia of
ischias (beklemde zenuw), zijn niet op te lossen met een spijkermat, daarvoor is de aandoening te ernstig. In dat geval bezoek je een fysiotherapeut, of arts. Voor de alledaagse rugpijn is er wél de spijkermat. De spijkermat tegen rugpijn werkt wonderbaarlijk goed en prettig, bij vermoeidheid rugpijn en gespannen rugspieren die bijvoorbeeld nekklachten veroorzaken. De spijkermat is dan ook een beproefde Aziatische methode, die berust op acupunctuur. Een spijkermat wordt namelijk ook wel een acupressuurmat genoemd.
Pijnprikkels en endorfine
De spijkermat geeft door middel van drukpunten bepaalde pijnprikkels af, waar ons lichaam op reageert door endorfine af te scheiden. Ja, de spijkermat doet wel enigszins pijn, maar zeker geen ondraaglijke pijn. Het gevolg is een betere bloeddoorstroming, waarbij afvalstoffen afgevoerd worden en pijnen kunnen verminderen. Doordat de doorbloeding sterker op gang komt, raak je in een betere staat van ontspanning. Hoe gebruik je de spijkermat?
Zo neem je plaats op de spijkermat
Wie voor de allereerste keer een spijkermat tegen rugpijn gebruikt, kan het beste niet direct op de blote huid gaan liggen, dat kan te pijnlijk zijn. Trek een shirt aan en ga voor de spijkermat zitten. Beweeg vervolgens langzaam omlaag met je rug, net zo lang totdat je geheel met je rug op de spijkermat ligt. Gebruik overigens geen spijkermat indien je huidproblemen hebt op je rug, zoals acne, of bij wondjes. Ook wordt het gebruik van de spijkermat afgeraden bij zwangere vrouwen.
Een spijkermat gebruik je meestal niet eenmalig. Ben je de spijkermat eenmaal gewend, dan is een dagelijkse herhaling juist een ware verademing. Het uitgangspunt is circa 10 tot 20 minuten op de spijkermat te liggen met je rug. Tevens kent je rug een dikkere huid dan elders op het lichaam, ook daardoor is je rug ideaal om te beginnen met een spijkermat.
Wie eenmaal de spijkermat gewend is, kan er ook met de blote rug op plaatsnemen voor een nog weldadiger gevoel. Maar begin niet op deze wijze!
Wat kun je nog meer met de spijkermat?
Wie eenmaal een spijkermat in bezit heeft, kan er ook de voeten mee behandelen, of de buik bijvoorbeeld. Maar let op: beiden zijn gevoeliger dan de rug! Je kunt dus echt pijn ervaren, begin daarom met enkele minuten per dag en bouw het dan langzaam op naar bijvoorbeeld 10 minuten per dag.
Tegenwoordig wordt de spijkermat steeds breder gebruikt onder de bevolking, de populariteit is dan ook gegroeid vanuit de yoga scene. Gebruikers van de spijkermat ervaren niet alleen verlichting van diverse pijnklachten, maar geven ook aan een betere nachtrust te hebben sinds het gebruik van de spijkermat.