Normal_image001__28_

Palliatieve zorg, ook wel bekend als terminale zorg, is een gespecialiseerde vorm van medische zorg die gericht is op het comfort en de kwaliteit van leven van patiënten met een levensbedreigende ziekte. Het doel van palliatieve zorg is om symptomen te verlichten, emotionele steun te bieden aan patiënten en hun naasten en hen te begeleiden bij het proces van afscheid nemen en rouwverwerking. Dat houdt dus ook in dat je met de dierbare die de laatste weken of maanden van zijn of haar leven ingaat, bespreekt wat de wensen zijn van het afscheid en de laatste rustplaats. Stel dat iemand begraven wil worden, dan moet er ook worden nagedacht over het op maat laten maken van een grafsteen. Dit kan overigens zowel bij een begrafenis als een crematie op het moment dat de urn wordt begraven.

Wie heeft er baat bij palliatieve zorg?

Palliatieve zorg kan van toepassing zijn op mensen van alle leeftijden die lijden aan een ernstige ziekte waarvan geen genezing mogelijk is. Dit kan variëren van kanker tot hart- en vaatziekten, longaandoeningen, neurologische aandoeningen en vele andere ziektebeelden. Palliatieve zorg is niet alleen gericht op fysieke symptomen, maar ook op psychosociale en spirituele aspecten van het levenseinde.

Wat zijn de voordelen van palliatieve zorg?

Palliatieve zorg biedt tal van voordelen voor zowel patiënten als hun naasten. Ten eerste helpt het bij het verlichten van pijn en andere ongemakken die gepaard gaan met een levensbedreigende ziekte. Dit kan de kwaliteit van leven verbeteren en het comfort van de patiënt vergroten. Daarnaast biedt palliatieve zorg emotionele steun en begeleiding aan zowel patiënten als hun naasten. Het helpt hen om te gaan met angst, verdriet en andere psychologische uitdagingen die vaak optreden tijdens het levenseinde.

Hoe wordt palliatieve zorg verleend?

Palliatieve zorg kan op verschillende manieren worden verleend, afhankelijk van de behoeften en wensen van de patiënt. Dit kan variëren van thuiszorg, waarbij een team van professionals regelmatig bij de patiënt thuis langskomt, tot een verblijf in een hospice of palliatieve afdeling binnen een ziekenhuis. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van complementaire therapieën, zoals pijnbestrijding via medicatie en alternatieve behandelingen.

Wat is het verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg?

Hoewel de termen "palliatieve zorg" en "terminale zorg" soms door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil tussen beide begrippen. Palliatieve zorg is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met een levensbedreigende ziekte, ongeacht het stadium waarin zij zich bevinden. Terminale zorg daarentegen richt zich specifiek op patiënten in de laatste fase van hun ziekte, wanneer genezing niet langer mogelijk is en de nadruk ligt op comfort en ondersteuning in de laatste dagen of weken van het leven.

Een belangrijk onderdeel tijdens de laatste levensfase

Palliatieve zorg is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg dat zich richt op het bieden van comfort, ondersteuning en een betere kwaliteit van leven aan patiënten met een levensbedreigende ziekte. Het is een multidisciplinaire benadering die niet alleen gericht is op fysieke symptomen, maar ook op het psychosociale en spirituele welzijn van de patiënt. Door het bieden van palliatieve zorg kunnen patiënten en hun naasten op een zo waardig mogelijke wijze afscheid nemen en vrede vinden in het levenseinde.