Normal_image001__26_

Een goede houding kan een enorme impact hebben op alle aspecten van ons leven. Van ons fysieke welzijn tot onze mentale gezondheid en zelfs onze mentale en fysieke prestaties, de manier waarop we ons fysiek en mentaal presenteren heeft een grote invloed op hoe anderen ons zien en hoe wij onszelf zien. Een positieve houding kan leiden tot meer zelfvertrouwen, betere relaties en zelfs een grotere kans op succes. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer iemand rechtop staat en met zijn of haar schouders naar achteren, dit een stuk zelfverzekerder overkomt, dan wanneer iemand voorovergebogen staat.

Fysieke voordelen van een goede houding

Een rechte en sterke houding kan bijdragen aan het verminderen van rug- en nekpijn, evenals het voorkomen van toekomstige problemen met de wervelkolom. Door de juiste houding aan te nemen, kunnen spieren en gewrichten in de juiste positie worden gehouden, waardoor spanning en pijn worden verminderd. Bovendien kan een goede houding de spijsvertering en bloedsomloop verbeteren, wat vervolgens weer zorgt dat we ons eigenlijk in zijn totaliteit beter voelen. Stel dat je net een blessure hebt gehad tijdens het voetballen of bent bevallen van een baby. In beide gevallen moet je lichaam dan herstellen. Je zult dan ook merken dat wanneer je normaal loopt, je je een stuk beter voelt, dan wanneer je dit niet doet. In het geval van een kersverse moeder is een mom bag kopen om de spulletjes van je baby mee te kunnen nemen, aan te raden. Deze tas kun je makkelijk vastmaken aan de kinderwagen, zodat je niet onnodig met extra gewicht hoeft te slepen.

Het mentale aspect

Een goede houding is belangrijk voor je fysieke gesteldheid, maar dat is natuurlijk niet het enige! Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het ook iets doet met hoe we ons mentaal voelen. Mensen die lekker in hun vel zitten en zich dus ook zelfverzekerd voelen, lopen vaak met de schouders naar achteren en de borst vooruit. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar het werkt echt zo. Dus ook wanneer je even wat minder lekker in je vel zit, is het aan te raden om eens te letten op je houding, want dit werkt uiteindelijk ook door in hoe we ons voelen. Eigenlijk is dit misschien nog wel belangrijker dan het fysieke aspect. Zelfvertrouwen doet namelijk ontzettend veel met een mens en alleen jij kunt ervoor zorgen dat je dit krijgt. Ga bijvoorbeeld naar de stad om wat nieuwe kleren en een tote bag kopen en je zult zien dat je je direct 100 procent beter voelt.

Profiteer van de voordelen van een goede houding

Om optimaal te profiteren van de voordelen van een goede houding, is het belangrijk om bewust te zijn van je lichaamshouding tijdens dagelijkse activiteiten. Dit begint al met de manier waarop we ‘s ochtends vroeg opstaan en hoe we vervolgens onze kleding aandoen. Gaat dit allemaal vrij soepel, dan is er niet zoveel aan de hand. Heb je nu last van je rug, nek of schouders? Dan kan het heel goed zijn dat je slaaphouding niet helemaal in orde is. Daarnaast hebben we natuurlijk ook de houding die we tijdens het werk aannemen. Allemaal redenen om hier goed op te letten dus.