Normal_pexels-victorfreitas-841130

Topsporters weten als geen ander hoe belangrijk herstel is voor optimale prestaties. Maar wist je dat veel van hun hersteltechnieken ook door non-pro’s toegepast kunnen worden? Door gebruik te maken van deze bewezen methoden, kun je je lichaam en geest als een pro atleet laten herstellen. In dit artikel bespreken we hoe je jouw herstel naar een hoger niveau kunt tillen.

Actief herstel

Actief herstel is een populaire techniek onder pro atleten. In plaats van helemaal stil te zitten na een intensieve training, blijven ze in beweging met lichte activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit stimuleert de bloedsomloop, vermindert spierstijfheid en bevordert het herstel. Je kunt zelf ook eens proberen om een actieve herstelsessie in te plannen na een zware workout. Je zult merken dat je lichaam er dankbaar voor is!

Gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het herstelproces van pro atleten. Ze kiezen voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Eiwitrijke voeding zoals kip, vis en peulvruchten helpt bij het herstel en de opbouw van spiermassa. Complexe koolhydraten, die je kunt vinden in volkoren granen en groenten, leveren langdurige energie. Gezonde vetten, zoals in avocado's en noten, ondersteunen je herstel en verminderen ontstekingen. 

Slaap

Topatleten weten hoe belangrijk slaap is voor herstel en prestaties. Ze streven ernaar om elke nacht 7 tot 9 uur kwalitatieve slaap te krijgen. Tijdens de slaap herstelt je lichaam van fysieke inspanning en krijgen je spieren rust. Om de beste slaap te ervaren, is het belangrijk om een rustgevende slaapomgeving te creëren, schermen voor het slapengaan te vermijden en een consistent slaapschema aan te houden. 

Massage en zelfmassage

Massage is een populaire herstelmethode onder topsporters. Het helpt om spierspanning te verminderen, de doorbloeding te stimuleren en afvalstoffen af te voeren. Regelmatig een sportmassage nemen kan je herstel dus bevorderen. Maar ook zelfmassage met foam rollers of massageballen kan effectief zijn. Door spierknopen en stijfheid aan te pakken, blijven je spieren soepel en ontspannen. Tot slot kun je ook een Komoder massagestoel aanschaffen, zodat je dagelijks kunt genieten van een massage in het comfort van je eigen huis.

IJsbaden en contrasttherapie

IJsbaden en contrasttherapie zijn geliefde hersteltechnieken onder pro atleten. Door je lichaam bloot te stellen aan kou, bijvoorbeeld in een ijsbad, trekken je bloedvaten samen. Wanneer je daarna een warme douche neemt, verwijden je bloedvaten weer. Deze afwisseling stimuleert de bloedsomloop, vermindert ontstekingen en bevordert het herstel. Je kunt beginnen met korte sessies en deze geleidelijk opbouwen. Om je lichaam weer te verwarmen kun je ook gebruik maken van een sauna als je deze tot je beschikking hebt.