https://pixabay.com/photos/hair-hair-care-hair-transplant-8457142/

De populariteit van haartransplantaties is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun haarproblemen op te lossen door middel van een haartransplantatie. Maar wat houdt een haartransplantatie precies in en wat moet je weten voordat je deze ingreep ondergaat? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over haartransplantaties.

Wat is een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep waarbij haarzakjes van een donorgebied worden verplaatst naar een kalend of dunner wordend gebied op het hoofd. Deze ingreep wordt voornamelijk uitgevoerd bij mannen. De haarzakjes worden meestal uit de achterkant of zijkanten van het hoofd gehaald. Deze gebieden op het hoofd zijn minder gevoelig voor haaruitval. Vervolgens worden de haarzakjes geïmplanteerd in de gewenste gebieden. Daarna zullen de haren weer verder groeien. Er zijn verschillende technieken die kunnen worden toegepast bij een haartransplantatie. Dit zijn bijvoorbeeld de FUE en de FUT methode. Bij de FUE methode worden individuele haarzakjes met een micromotor uit het donorgebied gehaald en vervolgens geïmplanteerd in de kalende gebieden. Bij de FUT methode wordt er een stripje huid met haarzakjes uit het donorgebied verwijderd en vervolgens in afzonderlijke haarzakjes verdeeld voor implantatie.
 

DHI haartransplantatie: een geavanceerde techniek

Een DHI haartransplantatie is een andere geavanceerde techniek. Bij deze techniek worden de haarzakjes één voor één met een speciale pen geïmplanteerd in de gewenste gebieden. Dit zorgt voor een zeer natuurlijk resultaat, omdat de haarzakjes direct in de juiste hoek en diepte worden geplaatst. Daarnaast is er bij de DHI techniek geen sprake van het maken van incisies. Bij de traditionele FUE methode is dit wel het geval. Hierdoor is de hersteltijd korter en blijven er minder zichtbare littekens achter. 

Het belang van een goede kliniek

Het is belangrijk om een goede kliniek te kiezen voor je haartransplantatie. Kies voor een kliniek met ervaren en gespecialiseerde artsen die gebruik maken van geavanceerde technieken en materialen. Vraag altijd om referenties en bekijk voor- en na foto's van eerdere behandelingen. Een goede kliniek zal ook altijd een uitgebreide consultatie aanbieden. Hier is er ruimte om allerlei vragen te stellen over het behandelplan. Ook zullen ze transparant zijn over de mogelijke risico’s en bijwerkingen van een haartransplantatie. Zo kan er na de ingreep sprake zijn van zwelling, roodheid en tijdelijk haarverlies. Daarnaast bestaat er een kleine kans op infectie, bloedingen of ongewenste littekens. Het is daarom belangrijk om de nazorginstructies van de kliniek nauwkeurig op te volgen en contact op te nemen bij eventuele complicaties.
 

Nazorg en resultaten

Na de haartransplantatie is het belangrijk om de juiste nazorg te bieden om het herstelproces te bevorderen en de resultaten te optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdje niet sporten en is het ook aan te raden om andere fysieke inspanningen te vermijden. Dit doe je om het behandelde gebied te beschermen. De resultaten van een haartransplantatie zijn meestal pas na enkele maanden zichtbaar, omdat het getransplanteerde haar eerst uitvalt en vervolgens weer begint te groeien.