Normal_scherm_afbeelding_2024-08-28_om_08.57.28

Heb je regelmatig verschillende bedpartners en gebruik je niet altijd condooms? En wil je snel en betrouwbaar op een SOA testen? Dan loop je risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Soms merk je niet direct dat je een soa hebt, maar het is belangrijk om dit te weten. Een soa-test kan je snel duidelijkheid geven.

Wat is een soa?

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Dit is een verzamelnaam voor infecties die worden overgedragen tijdens onveilige seks. De oorzaak van een soa ligt meestal bij bacteriën of virussen. Bekende bacteriële soa's zijn chlamydia, syfilis en gonorroe, die met medicijnen te behandelen en te genezen zijn. Virale soa's, zoals hiv, zijn niet te genezen, maar kunnen wel onderdrukt worden met medicatie.

Hoe merk je dat je een soa hebt?

Het vervelende van een soa is dat je vaak geen symptomen hebt. Hierdoor kun je onbewust je bedpartners besmetten, en zij jou. Als je dan weer onveilige seks hebt, geef je de soa mogelijk verder door. Onbehandelde soa’s kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, afhankelijk van het type. Regelmatig testen is daarom verstandig, vooral als je wisselende partners hebt. Zo kun je, als je een soa hebt, tijdig anderen waarschuwen om zich ook te laten testen.

Waarom moet je actie ondernemen bij een soa?

Zelfs als je geen klachten hebt, is het belangrijk om een soa op tijd te behandelen. Sommige soa’s kunnen namelijk in de toekomst tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Bijvoorbeeld, als chlamydia bij vrouwen onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ontstekingen en zelfs onvruchtbaarheid. Gonorroe heeft vergelijkbare risico's en kan bij vrouwen tot ontstekingen en onvruchtbaarheid leiden als het niet tijdig wordt behandeld. Syfilis kan zonder behandeling ernstige schade aan organen en botten veroorzaken. Hepatitis B kan schade aan de lever veroorzaken als het lichaam het virus niet zelfstandig overwint.

Hiv, het virus dat aids veroorzaakt, moet worden behandeld met hiv-remmers om verdere verspreiding en complicaties te voorkomen. Herpes is een ander virus dat blijvend in het lichaam aanwezig blijft. Het hoeft niet altijd behandeld te worden, tenzij er ernstige klachten zijn.

Hoe doe je een soa-test?

Vind je het ongemakkelijk om naar de huisarts of GGD te gaan? Dan kun je ook anoniem een soa-test doen met de snelste soa-test van Nederland. Je ontvangt de uitslag binnen enkele werkdagen, en als je een soa hebt, kun je direct in samenwerking met je huisarts starten met de behandeling.

Door tijdig actie te ondernemen bij een soa, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je partners. Regelmatige soa-tests zijn een belangrijk onderdeel van veilige en verantwoorde seksuele relaties.