De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn te lang. Uit onderzoek blijkt dat de wachtplekken nog steeds stijgen. Vooral mensen met psychische problemen moeten lang wachten op een aanmeldgesprek. Zij kunnen dus niet direct de juiste hulp ontvangen; hulp die ze soms wel heel hard nodig hebben. Gelukkig is er een nieuwe trend in de geestelijke gezondheidszorg waar je zonder wachtlijst terecht kunt: online therapie.
Twijfel je over online therapie? Weet je bijvoorbeeld niet goed of het wel bij jou past? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van online therapie op een rij.
De voordelen van online therapie
Online therapie biedt verschillende voordelen. Zo ben je minder tijd kwijt aan reizen, heb je geen verwijzing nodig van een huisarts en kun je overal en waar je maar wilt in contact komen met een therapeut. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van online therapie op een rij.
Laagdrempelig
Een van de grootste voordelen is dat online therapie laagdrempelig is. Voor een online behandeling bij De Online Psycholoog en Psycholoog op Afstand heb je geen verwijzing van een huisarts nodig. Hierdoor wordt de stap om hulp te zoeken een stukje kleiner en krijgt een grote groep mensen veel eerder de juiste hulp.
Efficiënter
Uit onderzoek is gebleken dat de sessies tijdens online therapie vaak efficiënter zijn. [2] Dit komt doordat je minder tijd kwijt bent aan reizen. Dit is ideaal voor als je niet dichtbij een psychologenpraktijk woont of als je een drukke agenda hebt. Ook als je veel reist of tijdelijk in het buitenland verblijft, kun je gewoon contact opnemen met een Nederlandse psycholoog. Ook tijdsverschil hoeft geen probleem te zijn.
Makkelijker praten over gevoelens
Wanneer je met een online psycholoog praat, bevind je je in je eigen vertrouwde omgeving. Je voelt je thuis het meeste op je gemak en dit toont zich dan ook tijdens de therapiesessies. Je durft makkelijker te praten over je gevoelens en bent opener over wat er precies speelt. En laat dit nu net heel belangrijk zijn bij de effectiviteit van een psychologische behandeling.
Geen wachtlijst
Wanneer je aanklopt bij de ggz, kom je vaak op een wachtlijst terecht. Afhankelijk van de behandeling kan deze wachttijd oplopen tot enkele maanden. In de tussentijd kunnen jouw klachten verergeren, en hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig kom je bij online therapie niet op een wachtlijst terecht en kan jouw behandeling vaak al binnen één à twee weken starten. Ideaal voor als je niet wilt wachten of als je de wachttijd bij de ggz wilt overbruggen.
Ook in de avonden of weekenden
Wanneer je naar een reguliere psychologenpraktijk gaat, ben je vaak gebonden aan de openingstijden van de praktijk. Echter, bij online psychologen is dit niet het geval. Je kunt in veel gevallen ook 's avonds of zelfs in het weekend therapie volgen. Ook is het mogelijk om een therapeut vaker en korter te spreken. Een videogesprek is namelijk veel gemakkelijker in te plannen in je agenda, omdat je geen reistijd hebt.