Normal_image002

Je hebt een auto-ongeluk, fietsongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet gehad. Mogelijk kan je iemand aansprakelijk stellen voor geleden letselschade. Let alleen wel op, want het claimen van letselschade is vaak een stuk lastiger dan je denkt. Hoe stel je iemand aansprakelijk en kan je de schade verhalen? En welke schadeposten komen in aanmerking voor vergoeding? Het proces van letselschade claimen vereist juiste kennis van de wet. En het is handig enige ervaring met verzekeringsmaatschappijen te hebben. Het is belangrijk om alle relevante informatie en bewijsmateriaal te verzamelen en de juiste stappen te volgen om een succesvolle claim in te dienen. Letselschade advocaten kunnen erg handig zijn en begeleiding bieden en helpen bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor de geleden materiële en immateriële schade. Lees verder om beter geïnformeerd de eerste stappen te zetten. 

Immateriële schade

Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade na een ongeval, wat neerkomt op een emotionele compensatie. Het gaat hierbij om schade die niet direct zichtbaar of in geld uit te drukken is. Het vaststellen van een passend bedrag is vaak lastig. Om in aanmerking te komen voor smartengeld, dien je te voldoen aan specifieke criteria. In Nederland wordt deze vergoeding voor emotionele schade alleen toegekend wanneer er sprake is van lichamelijk of geestelijk letsel, aantasting van de eer, goede naam of persoon, opzettelijke immateriële schade, of aantasting van de nagedachtenis van een familielid.

Voorbeelden van smartengeld

De hoogte van het smartengeld na een ongeval of ander incident waarbij je letselschade oploopt, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van je letsel. Volgens de ANWB Smartengeldgids zijn de bedragen als volgt: voor klein letsel, zoals lichte botbreuken of kneuzingen, kan het smartengeld oplopen tot € 2.000. Bij licht letsel, denk aan inwendig letsel of zichtbare littekens, ligt het smartengeld tussen de € 2.000 en € 3.500. Bij matiger letsel, zoals een whiplash of gecompliceerde breuken, varieert het smartengeld van € 3.500 tot € 9.000. En zo zijn er nog een aantal categorieën.

Schadeformulier

Als je betrokken bent bij een auto- of fietsongeval, is het invullen van een schadeformulier erg belangrijk. Dit formulier bevat namelijk onmisbare informatie die je kan gebruiken bij het verhalen van letselschade. Je kan hierop aangeven wie er schuldig is aan het ongeval en de toedracht ervan tekenen. Ook kun je details over het letsel en de materiële schade noteren.

Zorg ervoor dat je het schadeformulier zowel door jou zelf als door de tegenpartij laat ondertekenen. Hierdoor wordt de inhoud van het formulier bindend tussen beide partijen, wat je een sterk bewijsmiddel geeft. Dit kan van belang zijn als er later discussie ontstaat over de toedracht van het ongeluk. Het is daarom belangrijk om deze tip voor letselschade goed in gedachten te houden.

Zorg voor bewijs

Direct na een ongeval kan je verschillende stappen ondernemen om jouw rechten te beschermen en letselschade te claimen. Allereerst is het aan te raden om de plaats van het ongeval te fotograferen. Door dit direct te doen, kun je later aantonen welke partij aansprakelijk is. Daarnaast is het verzamelen van gegevens van getuigen essentieel. Deze getuigen kunnen belangrijke informatie met je delen die de toedracht van het ongeval verduidelijken.