Normal_pexels-diimejii-4930018

Het TNO heeft recent cijfers gepubliceerd vanuit het onderzoek "Fysieke Arbeidsbelasting" en "Beeldschermwerk". Daaruit blijkt dat een groeiend aantal werknemers kampt met fysieke klachten door omstandigheden op de werkvloer. Maar liefst 60 procent van de werknemers geeft aan klachten te ervaren. De meest voorkomende klachten zijn aan de armen, schouders en de nek. Dit komt vooral voort uit beeldschermwerk. Hierbij gaat het dus om werknemers die veel van hun tijd achter een beeldscherm doorbrengen en daarbij een minder gunstige houding aannemen. 

Dit is uiteraard heel schokkend. Het is algemeen bekend dat fysiek werk ook sneller tot fysieke klachten leidt. Echter, nu wordt ook gezien dat minder fysiek werk eveneens klachten begint te veroorzaken. Dit kan tot een enorme druk op de gezondheidszorg leiden. Bovendien is het ook minder goed voor de productiviteit en zal het voor meer verzuim op de werkvloer zorgen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers weten wat ze kunnen doen om deze klachten terug te dringen. Hieronder zetten we een aantal opties op een rij. 

Houd rekening met de ergonomie 

Als werkgever ben je verplicht om een ergonomische werkplek aan te bieden. Wanneer er niet op de ergonomie wordt gelet, kan dit tot veel fysieke ongemakken leiden. Denk bijvoorbeeld aan een slechte bureaustoel, te weinig pauzes of computerapparatuur dat niet op de juiste hoogte wordt geplaatst. Het is daarom van belang dat de werkgever in elk geval investeert in een Ergonomische bureaustoel voor alle medewerkers. Deze stoel kan geheel aangepast worden aan de wensen en de lichaamshouding van de gebruiker. Zo biedt deze voldoende ondersteuning en worden fysieke klachten voor een groot deel voorkomen. 

Ergonomie betekent overigens niet alleen het aanpassen van de werkplek, maar ook soms van het werk zelf. Denk bijvoorbeeld aan werkomgevingen waar te hard doorgewerkt wordt. Waar er bijvoorbeeld nauwelijks pauzes worden gehouden. Ook dit kan leiden tot fysieke ongemakken. Zorg er daarom ook voor dat werknemers de pauzetijden in acht nemen. 

Zorg voor extra bewegingsvrijheid 

Maar waardoor ontstaan eigenlijk deze fysieke klachten? 

Dit komt vooral voort uit situaties waarin we veelal op dezelfde plek staan of zitten. Het lichaam is niet ontworpen om de hele tijd in dezelfde houding te zitten of te staan. Het moet bewegen om goed te kunnen functioneren. Als dit niet mogelijk is, kan dit tot ongemakken leiden. Wil je dit voorkomen, dan moet je dus voor extra bewegingsvrijheid zorgen. Dit kan ook in de vorm van de juiste stoel. Zo zijn er bijvoorbeeld stoelen bij www.bureaustoel.nl die een actieve zithouding stimuleren en de gebruiker ook activeren om vaker van houding te veranderen. Daarnaast zou je werknemers bijvoorbeeld kunnen motiveren om in de pauzes lekker te wandelen.