Normal_pexels-hermaion-191845

Incontinentie kan iemand erg onzeker maken. Het is vervelend om de deur uit te gaan met de angst dat je ongewenst urine kunt verliezen. Toch is het belangrijk om leuke dingen te blijven doen en actief te blijven, want anders bestaat het risico dat je jezelf isoleert en je onzekerheid alleen maar groter wordt. In dit artikel lees je een aantal tips om je zelfvertrouwen te vergroten, zodat niets je meer in de weg staat!

Beginnende incontinentie is vaak lastig, niet alleen omdat het erg confronterend kan zijn dat u geen (of moeilijker) urine kunt ophouden, maar ook omdat er nogal wat bij komt kijken. Vragen als: welk incontinentiemateriaal heb ik nodig? Wat is de oorzaak van incontinentie? Welk product is geschikt? Of: Wanneer/Hoe vaak moet ik het incontinentiemateriaal verschonen? 

Tomcare.be is de specialist voor incontinentiemateriaal voor mannen. Op hun website vind je enorm veel producten en tegelijkertijd een bak aan waardevolle informatie die leven met incontinentie dragelijker maakt. 

Hieronder een aantal tips voor diegene met incontinentie.


 

Een aantal tips om te leven met incontinentie 

Voeding

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen incontinentie verergeren door de blaas te irriteren. Vermijd citrusvruchten, tomaten, gekruid eten, cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol, omdat deze je aandrang kunnen vergroten.

Voedingsmiddelen die juist gunstig zijn bij incontinentie zijn broccoli, champignons, koolsoorten en sojasaus. Broccoli en koolsoorten kunnen het probleem met 40% verminderen. Sojasaus helpt bij het laag houden van PSA-waardes, en champignons, rijk aan selenium, ondersteunen de gezondheid van de prostaat.


 

Gewicht en Vetpercentage 

Overgewicht kan incontinentie veroorzaken, vooral vanwege het buikvet dat druk uitoefent op de blaas. Deze druk kan leiden tot overbelasting of zelfs afwijkingen in de bekkenbodemspieren. Als gevolg hiervan kunnen deze spieren minder goed sluiten, wat kan leiden tot urineverlies.

Afvallen kan aanzienlijk helpen bij het verminderen of zelfs laten verdwijnen van incontinentieklachten. Meestal merkt men verbetering binnen 3 tot 6 maanden na gewichtsverlies. Blijvend gewichtsverlies en het behouden van een gezond gewicht kunnen er zelfs voor zorgen dat incontinentieklachten na meer dan 18 maanden verdwijnen.


 

Blaastraining

Blaastraining kan effectief zijn bij aandrangincontinentie of een overactieve blaas, waarbij sterke aandrang om te plassen moeilijk te weerstaan is. Frequent toiletbezoek kan het moeilijker maken voor de blaas om urine vast te houden. Door het uitstellen van toiletbezoeken kan de blaas worden getraind.

Houd bij hoe vaak je normaal gesproken naar het toilet gaat en noteer de tijd tussen twee toiletbezoeken in een notitieboekje om je voortgang bij te houden. Maak een schema voor blaascontrole waarbij je de tijd tussen toiletbezoeken geleidelijk verlengt. Als je tussendoor aandrang voelt, probeer dan deze uit te stellen door afleiding te zoeken, bekkenbodemspieren aan te spannen of te ontspannen.

De bedoeling is om wekelijks de tijd tussen toiletbezoeken te vergroten, zodat de blaas geleidelijk aan leert om meer urine vast te houden. Oefen dit het beste thuis wanneer je geen andere verplichtingen hebt.


 

Bekkenbodemspieren

Het versterken van de bekkenbodemspieren is cruciaal bij stressincontinentie of inspanningsincontinentie, waarbij verzwakte spieren kunnen leiden tot urineverlies bij activiteiten zoals lachen, niezen, hoesten of springen. Door deze spieren te trainen en sterker te maken, verkleint u de kans op ongewenst urineverlies. U kunt hiervoor professionele begeleiding zoeken bij een fysiotherapeut, maar ook in ons volgende blog delen we vijf oefeningen die u zelf kunt doen: "Oefeningen bij Incontinentie".