Ritalin is een bekend soort medicijn, wat vooral gebruikt wordt voor ADHD. Ritalin helpt met het verhogen van de concentratie en zorgt ervoor dat mensen met ADHD makkelijker hun dagelijkse taken af kunnen maken. In dit artikel leggen we je alles uit over ritalin, van hoe het werkt tot mogelijke bijwerkingen.
Wat is ritalin precies?
Ritalin, ook wel bekend als methylfendidaat, is een medicijn dat stimulerend werkt voor het centrale zenuwstelsel. Mensen met ADHD hebben een dopamine tekort. Dopamine is een neurotransmitter die nodig is voor concentratie, motivatie en een goede gemoedstoestand. Ritalin zorgt er dus voor dat deze neurotransmitters beter gereguleerd worden, waardoor je meer concentratievermogen en betere impulscontrole hebt en tegelijkertijd minder last zult hebben van hyperactiviteit. Ritalin wordt meestal geslikt in de vorm van tabletten. 4F-MPH is een andere vorm van ritalin. De effecten houden echter langer aan dan de standaard vorm. Op dit moment wordt deze variant alleen gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en is het (nog) niet geschikt voor medisch gebruik. In de toekomst zou dit echter kunnen veranderen en zou 4F-MPH dus een goed alternatief kunnen zijn.
Zo gebruik je ritalin
Ritalin wordt dus voorgeschreven aan kinderen en volwassenen met ADHD. Voordat je de medicatie krijgt, wordt er eerst een uitvoerig onderzoek gedaan door een arts of specialist. Hierin worden de belangrijkste kenmerken van ADHD doorgelopen: moeite met concentreren, hyperactiviteit en impulsiviteit, waardoor je minder goed functioneert in het dagelijks leven. Het kan je prestaties op school en werk namelijk flink beïnvloeden. Verder wordt ritalin ook wel gebruikt tegen narcolepsie. Dit is een slaapstoornis, waardoor je je enorm slaperig voelt overdag en spontaan in slaap kunt vallen. Ritalin is dus een goede optie voor zowel ADHD als narcolepsie, maar het is helaas geen genezing. De symptomen worden verminderd, maar je zult wel last blijven houden van de klachten. Daarom is het verstandig om verder te kijken en ook te ondersteunen door middel van gedragstherapie en andere vormen van ondersteuning. Zo worden op de meeste basisscholen, middelbare scholen en zelfs vervolgopleidingen extra ondersteuning aangeboden voor mensen met ADHD.
Bijwerkingen van ritalin
Net zoals ieder ander medicijn, heeft ritalin ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, minder eetlust, hoofdpijn, duizeligheid en een zenuwachtig gevoel. In sommige gevallen kunnen er ook ernstigere bijwerkingen voorkomen, zoals een verhoogde hartslag, een hoge bloeddruk en last van angst of zelfs depressie. Om die reden moet je, wanneer je ritalin slikt tegen ADHD-klachten, met regelmaat op controle bij de dokter. Zo worden eventuele bijwerkingen doorgesproken en kan de dosering of het soort ritalin dat je krijgt veranderd worden.
Alternatieven voor ritalin
Hoewel ritalin voor de meeste mensen werkt, kan het soms zo zijn dat een ander middel beter werkt. Zo kunnen amfetaminen (adderall) en dexedrine ook goed werken. Wanneer je erg gevoelig bent voor de bijwerkingen van ritalin, kunnen atomexetine en guanfacine ook een optie zijn. Dus, hoewel Ritalin de symptomen van ADHD en narcolepsie beter onder controle kan houden, moet je ook rekening houden met mogelijke bijwerkingen en regelmatige doktersbezoeken. Kijk ook naar andere vormen van ondersteuning zoals gedragstherapie en educatieve hulp. Een aanpak die medicatie combineert met therapie en ondersteuning is de beste manier om met deze aandoening om te gaan.