Als iemand in het ziekenhuis ligt, krijgt hij of zij vaak een van harte beterschap cadeau van familieleden en vrienden. De experts van BigSellers Kadogids hebben allerlei leuke geschikte geschenken, waarmee de patiënt kan worden opgevrolijkt. Als het gaat om kinderen denk je onder meer aan knuffels, en tegenwoordig zijn daarvan wel hele speciale cadeautjes voor zieke kinderen. Daarover lees je hieronder meer.
Een vader uit Leeds - Engeland, heeft zijn hobby 3D-printen gebruikt om troost te bieden aan kinderen over de hele wereld die met medische aandoeningen leven. Nick Hardman maakt namelijk speciale teddyberen die de medische aandoeningen van kinderen normaliseren, van zeldzame hersenaandoeningen tot dialyse, gehoorproblemen en meer. Nick, 37, begon met het maken van persoonlijke beschermingsmiddelen met zijn 3D-printer aan het begin van de coronavirus-pandemie, maar toen er geen tekort meer was, schakelde hij over op het maken van speelgoed – waarmee hij ‘het eerste speelgoed ter wereld voor kinderen met Hydrocephalus’ creëerde.
Een ouder nam contact op met Nick uit Morley en vroeg hem speelgoed te maken voor hun kind, dat deze zeldzame hersenaandoening heeft. Volgens experts is Hydrocephalus een ophoping van vocht in de hersenen. Het overtollige vocht oefent druk uit op de hersenen, waardoor deze kunnen beschadigen. Indien onbehandeld, kan de aandoening fataal zijn. Om het overtollige vocht af te voeren, kan een dunne buis, een zogenaamde shuntklep, operatief in de hersenen worden geïmplanteerd.
Nick heeft een shuntklep in 3D geprint en op een teddybeer geplaatst, zodat het kind een teddybeer had met hetzelfde medische implantaat als zij - een manier om te normaliseren en aan het kind uit te leggen wat de shunt is. Hij zei: “De knuffels geven een manier om uit te leggen wat ze doormaken en de kinderen kunnen het ook begrijpen. Het kan een groot probleem voor hen zijn, vooral als het een onzichtbare aandoening is. Voor de meeste mensen zeggen ze het is een teddybeer met plastic erop, maar als je die aandoening hebt en je hebt het speeltje, dan kun je het uitleggen.”
Nick Hardman vervolgt: “Ik heb moeite om uit te leggen hoeveel het betekent voor de mensen in deze positie. Ik begon PPE te maken, wat een verschil maakte. Ik maakte standaard speelgoed, ik maakte veel speelgoed voor mijn kinderen, maar er was geen enkele acceptatie, ik kreeg niet veel aandacht. Toen ik begon met het maken van toegankelijk speelgoed, kreeg ik zoveel aandacht omdat er niet veel speelgoed is zoals dit.”
Sinds hij begon met het maken van de medische teddyberen hebben andere ouders met kinderen die medische behandelingen ondergaan contact gehad. Tot nu toe heeft Nick tracheotomie-speelgoed gemaakt, een teddybeer die dialyse ondergaat, een met een cochleair implantaat en een voetspalk, en braille-dominostenen voor een klein meisje dat braille leert. Hij heeft ook met medisch personeel samengewerkt om speelgoed te maken, zoals tracheotomie-speelgoed, bedoeld om jonge patiënten zich normaler te laten voelen tijdens afspraken.
Onlangs creëerde hij een teddybeer met een Berlijns hart nadat een speltherapeut contact had opgenomen. Deze is sindsdien naar het Great Ormond Street Children's Hospital gestuurd. Het Berlijnse hart, een assistent-apparaat, wordt gebruikt om de functie van het hart van een kind over te nemen wanneer het te zwak wordt om voldoende hoeveelheden bloed naar de longen en/of rond het lichaam te pompen.