Wanneer iemand last heeft van gewrichtsproblemen zoals knie- of enkelklachten, dan kan een MRI-scan inzicht geven in de mogelijke oorzaak van deze klachten. Een MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een beeldvormingstechniek die gedetailleerde beelden voor een nauwkeurige diagnose van de klachten geeft zodat er een effectief behandelplan opgesteld kan worden.
Wat zie je op een MRI?
Een MRI-scan is niet hetzelfde als een röntgenfoto. Een MRI kan gedetailleerde beelden maken van zowel de botten als zachte weefsels zoals spieren, ligamenten (banden), pezen en kraakbeen. Deze unieke eigenschap maakt MRI tot een onmisbaar hulpmiddel voor het diagnosticeren van een breed scala aan knie- en enkelblessures, die vaak onzichtbaar zijn op röntgenfoto's.
MRI bij knieklachten
De knie is een van de meest gebruikte gewrichten in ons lichaam. Hierdoor is de knie gevoelig voor verschillende soorten letsels en aandoeningen, zoals gescheurde banden, meniscusletsel en artrose. Röntgenfoto's kunnen nuttig zijn om botbreuken te zien, maar een MRI-scan van de knie is nodig voor een gedetailleerd beeld van zachte weefsels zoals bijvoorbeeld de kniebanden en kraakbeen. Een arts kan op die manier goed zien waar de klachten in de knie vandaan kunnen komen en ook hoe erg de mogelijke schade is aan de knie. Dit is belangrijk om te weten zodat er een goed behandelplan opgesteld kan worden. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld fysiotherapie, maar mogelijk ook een operatie. Dit laatste gebeurt vaak wanneer er iets in de knie gescheurd is, zoals kruisbanden of de meniscus.
MRI bij enkelklachten
Ook de enkel is een gevoelig gewricht in ons lichaam waar vaak blessures ontstaan, zoals enkelverstuikingen, peesontstekingen en kraakbeenschade. Vooral bij sporters komt dit vaak voor en is het ook erg vervelend. Omdat deze mensen vaak weer snel actief willen zijn, is het belangrijk dat het snel inzichtelijk wordt waar de klachten in de enkel vandaan komen. Een MRI-scan van de enkel kan dit inzicht geven. Het geeft een duidelijk beeld van de botten in de enkel, de banden, pezen en het kraakbeen. Net als bij de knie kan de arts door de MRI-scan goed zien waar de klachten in de enkel vandaan kunnen komen en ook hoe erg de schade aan de enkel is. Aan de hand van de beelden van de MRI wordt er een behandelplan opgesteld om ervoor te zorgen dat de klachten verholpen worden zodat je weer goed kunt bewegen in je dagelijkse leven en ook tijdens het sporten.
Belang van vroegtijdige diagnose
Door vroeg te weten wat er aan de hand is met het gewricht kan er voorkomen worden dat de schade aan het gewricht erger wordt. Hierdoor kan een minder zware behandeling nodig zijn voor het verhelpen van de klachten. Hierdoor kan het effect van de klachten op je dagelijkse bezigheden ook geminimaliseerd worden en ben je sneller weer op de been. Wanneer je bijvoorbeeld door blijft lopen met een klacht, die mogelijk te verhelpen is met fysiotherapie, kan het zo erg worden dat je uiteindelijk een doktersbehandeling nodig hebt. Een vroege diagnose van de klachten en de oorzaak zorgt er dus voor dat je sneller kunt herstellen.