Sinds de prijzen voor gas en stroom in 2022 ineens fors opliepen, maken steeds meer mensen zich zorgen over hun energierekening. Er wordt flink bespaard op de kosten, onder andere door de verwarming lager te zetten en door apparaten te vervangen door nieuwe die minder stroom verbruiken. Ook worden nieuwe woningen vandaag de dag vaak opgeleverd zonder gasaansluiting. De verwarming wordt geregeld met een elektrische warmtepomp of de woning is aangesloten op een warmtenet. Dit is overigens niet per definitie goedkoper dan een cv-ketel op gas of een gaskachel. Integendeel, dit soort huizen zijn vaak duurder om warm te stoken. Wil je energie besparen dan zal je dus vindingrijk moeten zijn.
Warm in de winter, koel in de zomer
Het klimaat in Nederland verandert de laatste decennia. De winters worden minder koud maar er valt wel veel regen. De zomers zijn warmer dan voorheen, maar ook dan kan er flink wat neerslag vallen. Met name de stijgende temperaturen zorgen ervoor dat we in Nederland anders omgaan met het klimaat. Zo verschijnt er in steeds meer Nederlandse huizen airconditioning. Voorheen was dat iets dat je vooral in landen in Zuid-Europa tegenkwam of in dure villa’s. Maar vandaag de dag heeft de airco zijn plek ook gevonden in het gewone rijtjeshuis. Soms gaat het om een draagbare airco. Maar soms ook om een installatie van nukoel.nl. Deze wordt overigens niet alleen gebruikt om het huis in de zomer te koelen.
Warmte van de airco
Het is namelijk heel goed mogelijk om de airco als hoofdverwarming te gebruiken in een woning. Dit kan als je de temperatuur in huis met enkele graden wilt verhogen. Een airco is geen kachel en is dus niet in staat om de woonkamer op te warmen van 15 naar 20 graden. Maar een paar graden overbruggen kan prima. En de airco heeft dat ook nog eens snel voor elkaar. Zodra deze wordt ingeschakeld is de temperatuur in no time op het gewenste niveau. Een airco gebruikt stroom in plaats van gas. De prijs voor stroom ligt een stuk lager dan die van aardgas. Daardoor kun je besparen op je totale energiekosten. Ook voor een huis zonder gasaansluiting is verwarmen met de airco een optie die je kunt overwegen. Het is sowieso goedkoper dan een elektrische kachel gebruiken als het in huis te koud is.
Kan de thermostaat een graadje lager?
In de praktijk blijkt dat je prima kunt wennen aan een iets lagere temperatuur in huis. Als je voorheen de thermostaat op 20 graden zetten dan kan die prima terug naar 19 graden. Je lichaam went binnen gemiddeld 10 dagen aan een lagere temperatuur en past zich aan. Voorwaarde is natuurlijk dat je je kleedt naar de temperatuur. Wie in de winter in een T-shirt met korte mouwen wil rondlopen zal het inderdaad koud hebben. Maar in veel situaties kan het geen kwaad om de temperatuur een graadje lager in te stellen.