Normal_gotrax-qg8zx5kzlng-unsplash

De elektrische fiets is een uitkomst voor ouderen die graag mobiel willen blijven. Als fietsen niet meer zo soepel gaat is het een verademing om een fiets met trapondersteuning te hebben waarmee je je moeiteloos van A naar B kunt verplaatsen. Maar er zit wel een risico aan vast. Op een elektrische fiets is de snelheid vaak hoger. Dat betekent dat je ook sneller moet reageren op verkeerssituaties. Ouderen kunnen daar soms moeite mee hebben. Daardoor is het aantal valpartijen en andere ongelukken vaak hoger dan bij andere leeftijdscategorieën. Het is belangrijk om een proefritje te maken met een elektrische fiets voordat je tot aanschaf overgaat als je al wat ouder bent. Fiets een stukje op een rustige plek en ervaar het effect als je de hulpmotor inschakelt. Op die manier kun je inschatten of een fiets met hulpmotor c.q. trapondersteuning voor jou een goede en verantwoorde keuze is.

Neem voorzorgsmaatregelen

Je kunt op een elektrische fiets net zo hard of minder hard rijden als je zelf wilt. Je hoeft echt niet met 20 km per uur of meer over de weg te zoeven. Je kunt gewoon het tempo aanhouden dat je altijd al had toen je nog op een niet elektrische fiets reed. Steeds meer ouderen, en ook andere elektrische fiets gebruikers, kiezen ervoor om een helm te dragen. In Duitsland is dat heel gewoon en kijkt niemand ervan op. In Nederland gaan steeds meer stemmen op om de fietshelm te verplichten of in ieder geval sterk aan te bevelen. Feit is dat het aanzienlijk minder ernstig letsel oplevert bij een valpartij of aanrijding.

Voorkom dat je met pech komt te staan

Als je sterk afhankelijk bent van de trapondersteuning is het belangrijk om de accu van je elektrische fiets goed te onderhouden. De accu gaat bij gemiddeld gebruik zo’n 5 jaar mee. Je kunt je fietsaccu reviseren bij een hierin gespecialiseerd bedrijf. Er worden onderdelen vervangen waardoor de accu opnieuw zo’n 5 jaar meekan. Dit is aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe accu kopen. Bovendien voorkom je dat de accu vroegtijdig op de afvalberg terechtkomt. Op een gereviseerde accu krijg je doorgaans ook weer twee jaar garantie en deze kun je op dezelfde manier opladen en gebruiken als voorheen. Ook ander regulier onderhoud is natuurlijk belangrijk. Laat de fiets dus elke paar jaar grondig nakijken door een fietsenmaker en laat schade of andere problemen zo snel mogelijk repareren.

Blijf zo lang mogelijk mobiel

Een fiets met fietsaccu kan ervoor zorgen dat je als oudere zo lang mogelijk mobiel blijft. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van anderen voor het doen van boodschappen, bezoek aan familie of vrienden en het ondernemen van andere activiteiten. Doordat je regelmatig fietst blijf je vaak ook fitter en vitaler. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde oude dag. Houd wel in de gaten of je nog veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Als dat niet meer het geval is, dan is het natuurlijk beter om te stoppen met fietsen voordat er een ongeluk gebeurt.