Voor een baanbrekend onderzoek onder leiding van Radboud UMC hebben Zuyderland Medisch Centrum, Isala en Maxima Medisch Centrum de handen ineengeslagen om de effectiviteit van baarmoedersparende operaties te onderzoeken. Het onderzoek vond plaats in 26 ziekenhuizen, waarbij de twee meest gangbare baarmoedersparende operaties werden vergeleken. Het resultaat is verrassend: een ingreep die al meer dan 100 jaar geleden is bedacht, blijkt het meest effectief.
Verzakking van de baarmoeder is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting kampt 40 procent van de vrouwen boven de 45 jaar in meer of mindere mate met een verzakking. Lang niet iedereen ondervindt klachten van de verzakking, maar bij zo’n 15.000 vrouwen is jaarlijks een operatie nodig.
Voorloper
Nederland is wereldwijd voorloper in het promoten van baarmoedersparende operaties bij verzakkingen. Er zijn in Nederland twee van deze soorten ingrepen.
De ene operatie, waarbij de baarmoeder aan zijn eigen banden wordt opgetrokken en vastgezet, is al ruim honderd jaar geleden bedacht. Bij de andere variant wordt de verzakte baarmoeder met twee onoplosbare hechtingsdraden aan een bindweefselband in het bekken vastgemaakt en opgehangen in het bekken.
Onderzoek
Uit het onderzoek, waaraan Zuyderland een actieve bijdrage leverde, is gebleken dat beide operaties goede resultaten laten zien, maar dat de 100 jaar oude zogenaamde ‘Manchester’-operatietechniek superieur is en leidt tot minder heroperaties. Het betekent echter niet dat de andere ingreep slecht is, want sommige patiënten hebben er juist meer baat bij. Deze studie helpt dus vooral om op basis van risicofactoren te kunnen inschatten wie baat heeft bij wélke operatiemethode. Kortom, deze nieuwe studie geeft vooral inzicht om vrouwen een nog persoonsgerichtere behandeling te kunnen bieden.
Bronvermelding:
* De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het JAMA. Dit is een van de belangrijkste tijdschriften in de medische wereld.
Lees verder