Logo_helene

De zogenoemde Rezum-behandeling bij een vergrote prostaat maakt een operatie met een ziekenhuisopname overbodig. Tijdens een poliklinische ingreep van vijf minuten wordt hetzelfde resultaat bereikt. Uroloog Helene Kemmer introduceerde de innovatieve behandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis én in Nederland. Ze heeft tijdens de pilot al bijna honderd patiënten met succes behandeld.

 

"Veel patiënten hebben plasklachten door een vergrote prostaat", legt Kemmer uit. "Wanneer medicatie niet helpt, werden veel patiënten tot voor kort opgenomen en geopereerd om de obstructie op te heffen. Dat ging gepaard met narcose en minstens één overnachting in het ziekenhuis. Voor Rezum volstaat een plaatselijke verdoving. Er wordt niet gesneden, maar met een naald hete stoom in de prostaat gespoten waardoor het weefsel afsterft en uiteindelijk krimpt. Dit geeft een vergelijkbaar resultaat als na een operatie. Patiënten kunnen na de behandeling meteen naar huis."

Minder invasief

Vanaf het moment dat Kemmer in 2019 van de Rezum-behandeling hoorde tijdens een congres, zette ze zich in om de behandeling naar Nederland te halen. Ze is een groot voorstander van minimaal invasieve behandelingen. "De Rezum-behandeling is voor de patiënt veel minder ingrijpend. En ook patiënten die voorheen niet in aanmerking kwamen voor een operatie kunnen we nu helpen, bijvoorbeeld oudere patiënten die een narcose niet aankonden. Daarnaast geeft de ingreep nauwelijks vervelende bijwerkingen zoals ejaculatiestoornissen, iets wat bij de traditionele ingreep bij 70 procent van de patiënten optreedt."

Basisverzekering

De proefperiode loopt nog dit hele jaar. Door afspraken met zorgverzekeraars worden de ingrepen ook nu al vergoed. Kemmer: "Ik hoop dat Rezum na deze pilot in de basisverzekering wordt opgenomen. Die beslissing ligt uiteindelijk bij Zorginstituut Nederland." Het Albert Schweitzer ziekenhuis is, naast één privékliniek, voorlopig het enige ziekenhuis in Nederland waar de behandeling wordt uitgevoerd.

Slimmer en efficiënter

Voor de hele continuïteit van zorg in het ziekenhuis biedt de Rezum-behandeling ook voordelen. Het scheelt OK-tijd en benodigde bedden en de wachttijd wordt verkort. Er ontstaat ruimte voor andere patiënten en ingrepen. De nieuwe werkwijze is dan ook een goed voorbeeld van wat het Albert Schweitzer ziekenhuis nastreeft met zijn meerjarenstrategie: de stijgende zorgvraag opvangen met gelijkblijvende capaciteit, door slimmer en efficiënter te werken.

 

 

Lees verder