Hoe kies je een zorgverzekering voor geestelijke gezondheidszorg?
Lijd je aan een psychisch probleem, psychische klacht of psychische aandoeningen? Dan heb je mogelijk geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nodig. Als dit het geval is, raden wij je aan om hier bij het afsluiten van een zorgverzekering al rekening mee te houden. In dat geval kun je flink wat geld besparen. Veel mensen vinden het alleen lastig om een verzekering voor geestelijke gezondheidszorg te kiezen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst helpen wij je namelijk om de juiste zorgverzekering te vinden.
GGZ en de basisverzekering
Volgens de wet is ieder van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt, verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De minimale verzekering die je af moet sluiten, is de basisverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke kosten. Je verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld de kosten voor de huisarts, maar ook de kosten van voorgeschreven geneesmiddelen en kraamzorg. Je verwacht misschien niet dat geestelijke gezondheidszorg binnen de basisverzekering valt, maar dit is vaak wel het geval.
Een verzekeraar vergoedt de kosten voor geestelijke gezondheidszorg overigens alleen als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van een vastgestelde stoornis. Bovendien moet je doorverwezen zijn door een huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts of medisch specialist om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Verder moet je over een verwijsbrief beschikken waarin staat wie er is doorverwezen en waarom en welke soort geestelijke gezondheidszorg nodig is.
Verzeker je aanvullend
Ben je overspannen of lijd je aan stress? Dan denk je misschien dat er sprake is van psychische klachten. Deze klachten hebben weliswaar een psychisch karakter, maar ze vallen niet binnen de dekking van de basisverzekering. Gelukkig is het niet zo dat je de kosten die hierbij komen kijken altijd zelf moet vergoeden, want je kunt een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je betaalt dan weliswaar een hogere premie per mand, maar je bent ook beter verzekerd. Bovendien valt de premie vaak in het niet vergeleken met de kosten die je maakt als je geestelijke gezondheidszorg nodig hebt.
Betaal je eigen risico?
GGZ valt binnen de basisverzekering, maar het kan toch voorkomen dat je hier een rekening voor krijgt. Dit komt doordat je te maken krijgt met het verplicht eigen risico dat voor zorgverzekeringen geldt. De overheid stelt dit ieder jaar vast en voor 2023 ligt dit bedrag op 385 euro. Heb je geestelijke gezondheidszorg nodig en is je eigen risico nog niet ‘op’? Dan draai je zelf op voor de eerste 385 euro van de behandeling. Als je eerder in het jaar al zorg hebt gehad waardoor je eigen risico al ‘op’ is, vergoedt je verzekeraar wel de gehele behandeling.
Vergelijk zorgverzekeraars altijd met elkaar
Omdat geestelijke gezondheidszorg vaak binnen de basisverzekering valt, denk je misschien dat het niet uitmaakt waar je deze verzekering afsluit. Toch is het niet verstandig om je tot de eerste beste verzekeraar te richten. De inhoud van de basisverzekering is overal weliswaar hetzelfde, maar er kan verschil zitten in de premie. Vergelijk verzekeraars daarom altijd eerst met elkaar voordat je een zorgverzekering voor geestelijke gezondheidszorg kiest. Als je hier de tijd voor neemt, kun je een leuk bedrag besparen.