De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) denkt dat doordachte inzet van kankermedicijnen verstandig is. Meer behandelen is namelijk niet altijd beter. Toch vindt de organisatie het belangrijk om te erkennen dat nieuwe kankertherapieën de zorg vooruit hebben gebracht. Daarvoor is toegang tot deze behandelingen essentieel. Als ze in Nederland niet te verkrijgen zijn, kan het gesprek tussen arts en patiënten over het wel of niet behandelen van de kanker niet eens plaatsvinden. Dit meldt VIG.
De afgelopen 20 jaar is de overleving van patiënten vijf jaar na de diagnose met 16 procent gestegen. Dat ging echter niet vanzelf, zegt directeur Carla Vos van VIG. Immunotherapie en CAR-T-behandelingen hebben hieraan bijgedragen. Wel vindt Vos het goed om dergelijke innovaties selectief in te zetten, omdat ze naast belastend voor de patiënt en het zorgsysteem, ook flink duur zijn.
Moleculaire diagnostiek
“Daarom zijn wij als Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen een groot voorstander van gepast gebruik. Daarvoor zijn diverse instrumenten, die nog niet allemaal optimaal worden ingezet”, zegt Vos. Zij wijst bijvoorbeeld op moleculaire diagnostiek, wat de effectiviteit van een behandeling voorspelt. Ook moeten de medicijnen na goedkeuring en opname in het basispakket gevolgd blijven worden in de praktijk, vindt Vos.“Hoe vaak slaan ze wel of juist niet aan? Daar kun je het voorschrijfgedrag en de vergoeding op aanpassen.”
Langslepende prijsonderhandelingen
In veel westerse landen worden effectieve behandelingen tegen kanker volop ingezet, maar in Nederland slechts mondjesmaat. Dit heeft te maken met langslepende prijsonderhandelingen over CAR-T en andere kankertherapieën. Een manier om dit probleem op te lossen is door nieuwe medicijnen direct te vergoeden, maar wel onder strikte voorwaarden. Patiënten in Nederland hoeven zo niet achter het net te blijven vissen voor behandelingen die hun overlevingskansen verbeteren.
Wait and see
Vos pleit ervoor in Nederland niet meer ‘wait and wait’ te hanteren maar uit te gaan van ‘wait and see’. Ons land zou er niet langer over moeten doen dan 3 tot 4 maanden om een beslissing te maken over vergoeding van kankermiddelen. “We hebben alle puzzelstukjes in handen. Wij willen deze puzzel heel graag samen met VWS en het Zorginstituut leggen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: VIG