Een voorwaarde om het afslankmiddel Saxenda voorgeschreven te krijgen, is dat patiënten eerst hun leefstijl moeten hebben aangepast. Maar patiënten met overgewicht kunnen dit middel vaak al gebruiken zonder dat zij een verplichte leefstijlcursus hebben gevolgd. Zorgverzekeraar CZ gaat met huisartsen en specialisten in gesprek om uit te zoeken waarom mensen niet altijd aan de voorwaarden voor gebruik van Saxenda voldoen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Zo’n 60 procent van de Saxenda-gebruikers heeft niet eerst een verplicht leefstijlprogramma gevolgd. Deze verplichting is op 1 juli 2022 ingevoerd na een stormloop op het afvalmedicijn. Zorgverzekeraar CZ wil mensen geen medicijn onthouden, maar vreest hierdoor wel voor stijgende zorgkosten. Daarnaast is Saxenda een medicijn dat gepaard gaat met bijwerkingen en daarom niet zomaar voorgeschreven moet worden. Duizenden mensen gebruiken het middel om af te vallen. Saxenda vermindert het hongergevoel.
Meer behandelopties
Obesitasartsen zijn juist blij met het medicijn, omdat mensen met overgewicht hierdoor meer behandelopties hebben. Zij vinden dan ook dat verzekeraars beter extra geld hieraan kunnen uitgeven dan dat ze mensen met een gewichtsprobleem zo laten doorleven. CZ is echter van mening dat het geld dat nu naar Saxenda gaat niet naar andere zorg kan. “En we weten nog helemaal niet wat het oplevert.”
Obesitas is ook een ziekte
Specialist Mireille Serlie vindt niet dat verzekeraars moeten klagen over hoge kosten. Net als kanker is obesitas ook een ziekte. En volgens haar is alleen het aanpassen van de leefstijl lang niet altijd voldoende. “En dat is begrijpelijk, want obesitas veroorzaakt ook een verandering in de hersenen die onder andere leidt tot onvoldoende regulatie van het eetgedrag.” Leefstijl moet volgens haar wel onderdeel blijven van iedere behandeling van patiënten met obesitas.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky