Het Martini Ziekenhuis in Groningen moet dit jaar honderden patiënten teleurstellen door hun behandeling uit te stellen. Omdat het hospitaal niet genoeg extra geld krijgt van zorgverzekeraars Zilveren Kruis en a.s.r., worden de behandelingen van alle nieuwe en wachtende patiënten uitgesteld tot 2024. Dit melden RTV Drenthe en Hart van Nederland.
Vorige week maakte het Martini Ziekenhuis bekend dit jaar geen nieuwe patiënten meer in behandeling te nemen vanwege het bereiken van het budgetplafond bij a.s.r. en Zilveren Kruis. De hoeveelheid zorg die de verzekeraars er hebben ingekocht, is op. Verzekerden die al een afspraak voor een behandeling hebben staan, kunnen er wel terecht. Net als kinderen tot 18 jaar, mensen die spoedzorg nodig hebben, bevallende vrouwen en mensen met kanker.
Zilveren Kruis zegt 2 miljoen euro extra beschikbaar te hebben gesteld, maar het Martini Ziekenhuis had één miljoen euro meer nodig. Volgens een woordvoerder zijn de wachttijden in omliggende ziekenhuizen korter. “Daarom geven we het Martini Ziekenhuis wel geld voor andere vormen van zorg, maar willen we de premie ook niet onnodig verhogen.”
Knieoperatie
Sommige patiënten om de wachtlijst voor een operatie, kregen via de media te horen dat dit werd uitgesteld naar de loop van 2024. Caren Niemeijer uit Smilde is verzekerd bij De Friesland, onderdeel van Zilveren Kruis, en heeft een traject doorlopen voor artrose. Een knieoperatie zou pijnklachten kunnen verminderen en haar een stuk van haar oude leven kunnen teruggeven. Begin augustus vertelde het ziekenhuis haar dat ze ongeveer vier maanden zou moeten wachten op een operatie, maar ze weet nu dat de behandeling verplaatst is naar de loop van 2024. Inmiddels heeft het ziekenhuis haar via een brief geïnformeerd over de situatie, maar heeft De Friesland niets laten horen. Op eigen initiatief zocht ze contact met haar verzekeraar, die haar adviseerde om naar een ander ziekenhuis te gaan. Dat wil ze eigenlijk niet omdat ze bewust voor het Martini heeft gekozen. Bovendien zou een ander ziekenhuis opnieuw haar diagnose én de operatie moeten beoordelen.
Zorgpremie betalen, maar geen zorg ontvangen
Niemeijer vindt het kwalijk maandelijks een zorgpremie te moeten afdragen maar geen zorg te kunnen ontvangen. “Het kan gewoon absoluut niet wat hier gebeurt. Voor het volgende jaar moeten ze wel met een hele goede premie en met heel duidelijke voorwaarden komen, waardoor dit niet meer kan voorkomen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky