Normal__buitenlandse_ic-verpleegkundigen_lossen_werkdruk_in_ziekenhuizen_niet_op_

Zorginstituut Nederland heeft gisteren een filmpje online gezet dat de Nederlandse zorg in 2040 schetst. Het is een doemscenario, dat laat zien wat er gebeurt als we niet ingrijpen. Hoewel de campagne #Dezorgvanmorgen de problemen in de zorg niet gaat oplossen, is het volgens hoogleraar Liesbeth van Rossum wel goed om te laten horen en zien hoe urgent de situatie is. Mensen hebben het recht te weten dat het misgaat als nu niet ingegrepen wordt. Dit meldt NOS. 

In de video van Zorginstituut Nederland zijn overvolle wachtkamers te zien en zijn er te weinig zorgmedewerkers. Er zwerven mensen rond met ernstige psychische problemen en kwetsbare mensen die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Een gevolg van de oplopende zorgkosten, vergrijzing en aanhoudende personeelstekorten.

Obesitas

Van Rossum is hoogleraar obesitas en ziet dat veel mensen ziek worden door hun te zware gewicht. Het ernstige overgewicht kan leiden tot meer dan tweehonderd verschillende ziekten. Dat zijn hart- en vaatziekten, maar ook allerlei vormen van kanker, depressie, ernstige ziekte door corona, gewrichtsklachten en veel meer.

Preventie

Naast dat er vanzelfsprekend meer personeel nodig is in de zorg en innovatie kan bijdragen aan het voorkomen van het door het Zorginstituut geschetste doemscenario, is preventie volgens Van Rossum ook heel belangrijk. Medicijnen zijn bijvoorbeeld minder effectief bij mensen met een ongezonde leefstijl, en doordat de dosering van veel medicijnen op lichaamsgewicht gaat, zijn deze ook duurder dan nodig. “Als je leefstijl er onderdeel van maakt, kun je veel effectiever zijn en meer gezondheidswinst bereiken.” In het ziekenhuis van Van Rossum, het Erasmus MC, is een leefstijlloket ingericht. Steeds meer ziekenhuizen zien de noodzaak daarvan, zodat ze mensen die mensen die hulp nodig hebben bij bewegen, eten of schuldhulpverlening, kunnen helpen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky