Meer dan een kwart van de Nederlanders met een natura- of combinatiepolis heeft weleens onverwacht zorgkosten moeten betalen, omdat zij per ongeluk behandeld werden door een niet-gecontracteerde zorgverlener. Vooral jongeren (41 procent) lopen tegen dit probleem aan. En dat is te verklaren: Gen Z weet vaker dan andere generaties niet of zij een zorgverzekering hebben met vrije zorgkeuze (restitutiepolis) of een beperktere zorgkeuze (natura- en combinatiepolis). Daarnaast hebben zij de minste kennis over de zorgverzekering, dat blijkt uit de jaarlijkse zorgkennisquiz van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten. Dit meldt Pricewise.
Pricewise test sinds 2015 jaarlijks de zorgkennis van Nederland met vragen over onder andere de basisverzekering, de eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Nederlanders scoren dit jaar gemiddeld een 6,2, hetzelfde als vorig jaar. Uit het onderzoek bkomt naar voren dat het vooral onduidelijk is welke kosten onder het verplichte eigen risico vallen en wat de basisververzekering wel of niet dekt. Generatie Z scoort dit jaar het laagste cijfer (5,5). De 50-plusser scoort een 6,3 gemiddeld en behaalt daarmee de hoogste score.
Veel geld
Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, snapt dat juist jongeren door gebrek aan kennis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan. “Op het moment dat iemand een behandeling ontvangt van een niet-gecontracteerde zorgverlener kan dat erg veel geld kosten. Je betaalt dan namelijk een bepaald percentage van de kosten zelf. Het kan zo zijn dat je geen kosten maakt wanneer je naar de gecontracteerde zorgverlener X gaat, maar dat je driehonderd euro betaalt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener Y gaat. Naast dat het probleem vaak voorkomt bij jongeren, is het eigenlijk een probleem voor meer Nederlanders. Uit ons onderzoek blijkt dat 11 procent van alle Nederlanders met een natura- of combinatiepolis niet weet of een zorgverlener gecontracteerd is bij de zorgverzekeraar, voordat dat hij/zij een afspraak maakt. ”
Door: Nationale Zorggids
Bron: Pricewise