Zorgverzekeraar VGZ heeft ten onrechte medisch-specialistische behandelingen geweigerd van kwetsbare patiënten met schrijnende aandoeningen. Dat oordeelde de rechtbank van Arnhem onlangs in een kort geding dat door de Stichting Revalidatiegeneeskunde Nederland (SRN) was aangespannen mede namens twintig patiënten. De uitspraak betreft ook de VGZ-labels Univé, IZZ , UMC en IZA/VNG. Dit meldt Headline Communications.
“Dit is niet alleen goed nieuws voor onze twintig patiënten maar voor honderden patiënten in heel Nederland. Want bij vrijwel alle revalidatieklinieken werden aanvragen voor behandeling zonder objectieve reden afgewezen”, aldus Ivo van Loon, manueel therapeut en oprichter van SRN. “Patiënten met exact dezelfde indicatie konden bij andere zorgverzekeraars zoals CZ, Zilveren Kruis en Menzis zonder toestemming meteen in behandeling worden genomen. Ik ben blij dat de rechter VGZ duidelijk heeft gemaakt dat hun handelswijze niet door de beugel kan.”
Onjuist gehandeld bij aanvragen voor medisch-specialistische revalidatie
De uitspraak volgt in dezelfde week waarin ook Zilveren Kruis veroordeeld werd tot herbeoordeling van aanvragen. Volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden had ook deze zorgverzekeraar onjuist gehandeld bij aanvragen voor medisch-specialistische revalidatie. Mous, die in beide zaken als advocaat optrad: "Zowel de rechtbank als eerder deze week het hof zijn bijzonder kritisch op de wijze waarop deze zorgverzekeraars omgaan met machtigingsaanvragen. Zorgverzekeraar mogen toetsen, maar moeten daarbij wel objectieve en toetsbare criteria hanteren. Aanvragen werden afgewezen op basis van een subjectief oordeel van de medisch adviseur. Patiënten kregen daardoor niet de behandeling die zij volgens hun arts nodig hadden."
Door: Nationale Zorggids