Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze stelt dat de strijd om de vrije artsenkeuze weer is losgebarsten nu minister Hugo de Jonge en Bruno Bruins achter de schermen een ‘desastreuze’ wet door de Tweede Kamer willen loodsen om de zorgkosten in te tomen. Volgens de stichting is de wet , die de niet-gecontracteerde zorg moet maximeren, al stilletjes door de Ministerraad goedgekeurd en langs de raad van State voor advies. Dit meldt Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze.
De nieuwe wet zou ervoor zorgen dat zelfstandige klinieken nog maar 50 procent van hun tarieven vergoed krijgen door zorgverzekeraars. Dit zou als gevolg hebben dat honderden zorginstellingen failliet gaan of gedwongen worden te stoppen, zegt Ger Jager, voorzitter van Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA).
Verschil tussen leven en dood
Jager: “Voor de patiënt zijn de gevolgen ronduit zorgelijk. Deze heeft amper nog keus anders dan de grote ggz-instellingen en ziekenhuizen. En daar gelden veel langere toegangstijden die zelfstandige zorgaanbieders niet hebben.” Ook zal de wet er volgens hem voor zorgen dat de wachtlijsten schrikbarend toenemen, waardoor patiënten maanden moeten wachten op een behandeling. “Bij aandoeningen zoals eetstoornissen kan dat het verschil tussen leven en dood betekenen.”
Het wetsvoorstel begint met de ggz, zegt Jager. Een subtielere aanpak dan de vorige keer toen ex-minister Edith Schippers de hele medische sector wilden aanpakken en daar niet in slaagde. Volgens SHVA beginnen De Jonge en Bruins ditmaal met een sector waar men niet gewend is van zich af te bijten en de wijkverpleging.
Duimschroeven aangedraaid
Door deze wet zullen in de ggz vele zorgverleners zich terugtrekken, vreest de organisatie. “Dat betekent dat als de niet-gecontracteerde zorgaanbieders zijn uitgeschakeld, straks de reguliere grote ggz-instellingen en ziekenhuizen de duimschroeven krijgen aangedraaid om de tarieven te verlagen.”
Door: Nationale Zorggids