Logo_logo_cz

Nivolumab, een levensreddend medicijn voor melanoom-patiënten, wordt weer vergoed door zorgverzekeraars. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) heeft gisteren een positief advies uitgegeven dat het middel zinvol en effectief is. De patiënten kunnen daarmee vanaf 1 januari 2019 hun behandeling met het middel voortzetten, nadat enkele maanden geleden opeens een complete stop werd afgekondigd. Dit meldt Telegraaf.

Nivolumab is een immuuntherapeuticum en is onderdeel van een nieuwe klasse geneesmiddelen die er voor zorgen dat het immuunsysteem van de patiënt zo verbetert, dat het tegen de kankercellen en tumoren kan vechten. Waarom de vergoeding eerst werd stopgezet en nu weer kan beginnen, is niet helemaal duidelijk. “De werkzaamheid van het middel is onveranderd, er zijn ook geen nieuwe feiten aan het licht gekomen”, zegt chirurg-oncoloog dr. Alexander van Akkooi van kankerinstituut Antoni van leeuwenhoek. Hij zegt dat de NVMO nu hun bureaucratische molen hebben doorlopen en dat daarmee de effectiviteit daadwerkelijk bewezen is gevonden.

De tijdelijke stop heeft negatieve gevolgen gehad bij de patiënten van de chirurg-oncoloog. Omdat het middel tijdelijk niet werd vergoed, is een deel van de huidkankerpatiënten op eigen kosten uitgeweken naar het buitenland. Anderen hebben in de tussentijd geen behandeling kunnen krijgen en daarmee is hun gezondheid beduidend achteruit gegaan. Hoewel hij spreekt over de patiënten die hij zelf behandeld, zegt hij dat ook in andere behandelcentra in het land dezelfde problemen spelen.

Per direct bij CZ

Nog niet alle patiënten kunnen per direct weer starten met hun behandeling. De meeste zorgverzekeraars nemen per 1 januari 2019 Novilumab weer op in de verzekering. Echter heeft CZ al een aantal patiënten per direct vergoeding toegezegd voor hun behandeling met het middel. Zij kunnen al eerder hun behandeling oppakken.

Door: Redactie Nationale Zorggids